Ett nytt lagförslag kan göra att offer för bedrägerier slipper betala.
Ett nytt lagförslag kan göra att offer för bedrägerier slipper betala. - Foto: Caisa Rasmussen/TT & Henrik Montgomery/TT.

Ny lag om bedrägerier kan tvinga bankerna att betala

Har du blivit utsatt för bedrägerier? Då vet du att det är du själv som får stå för omkostnaderna. Ett nytt lagförslag kan dock ändra på detta.


SÅ SKYDDAR DU DIG MOT BEDRÄGERIER

Klicka aldrig på länkar i mejl eller sms som kommer från en okänd avsändare. 

Starta aldrig BankID om någon ringer och ber om det.

Om någon försöker stressa dig till att göra något ska du tänka efter en extra gång och kontrollera uppgiften noga.

Om ett erbjudande om en lönsam investering handlar om exempelvis kryptovaluta, bör du vara väl insatt i hur det fungerar innan du gör en investering. I jämförelse kan man tänka att man inte investerar i ett företag utan att förstå vilken verksamhet företaget bedriver. 

Källa: Polisen. 

Om man utsätts för bedrägerier står man själv för den summa pengar man förlorar. Det ingår i dagens lagstiftning men kan komma att förändras. 

I slutet av april röstade EU-parlamentet om ett nytt förslag. Det handlade om huruvida bankerna ska fortsätta lägga ansvaret på kunderna för bedrägerier som de utsätts för eller själva ta ansvaret när bedragare lyckas ta sig genom bankens system. 

Det står i en ny betaltjänstförordning från EU-parlamentet. 

"Betaltjänstanvändare bör ha ett tillräckligt skydd i fråga om så kallade bedrägerier genom social manipulation" lyder en del av förslaget. 

"Om betaltjänstleverantörer inte har inrättat lämpliga mekanismer för att förebygga bedrägerier bör de hållas ansvariga för att täcka betaltjänstanvändarnas samtliga ekonomiska förluster till följd av bedrägerier."

Okända lagen i trafiken kan ge 1 000 kronor i böter

Bankens skarpa varning: Då ska du aldrig använda BankID

Preliminärt beslut: Bankerna ska stå för bedrägerier

Röstningen slutade i att 511 personer röstade för att bankerna själva ska ta ansvaret. 22 personer röstade mot förslaget och 75 personer avstod från att rösta. 

På den svenska sidan var det 18 av 21 ledamöter som var för förslaget. Dock är frågan ännu oavgjord då omröstningen var preliminär. 

Du förlorar 6 500 kronor om året – på det här misstaget

Ica-butikens kunder utsätts för bedragare: "Någon idiot"

Bankerna kan tvingas betala för bristfällig säkerhet

Idéen är att bättre skydda EU-medborgare mot bedrägerier.

Om förslaget skulle få lagkraft kan bankerna komma att betala för de eventuella bedrägerier som deras kunder utsätts för. Anledningen skulle vara de brister i säkerheten hos banken som möjliggör bedrägerier. 

Ansvaret skulle förskjutas från bankens kunder till bankerna själva. 

Ännu måste frågan bearbetas av EU:s ministerråd innan förslaget kan bli verklighet i Sverige. Men preliminärt har man tagit ställning för att bankerna ska tvingas betala.

Lag
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!