Östgötatrafiken vill se fler män i kollektivtrafiken.
Östgötatrafiken vill se fler män i kollektivtrafiken. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Pressbild/Nicklas Ebermark/Östgötatrafiken

Här införs särskilda platser för pappor på bussen

Att det finns särskilda platser för exempelvis äldre och gravida i kollektivtrafiken är sedan gammalt. Men nu tar en region det hela ett steg längre och inför platser avsedda för pappor.


På bussar och tåg runtom i Sverige finns det skyltar som markerar att vissa platser i första hand ska användas av exempelvis gravida, äldre eller personer med funktionsnedsättningar. 

Men snart kommer boende i Östergötland få lämna plats åt ytterligare en grupp: pappor.

Foto: Pressbild/Linkin/Östgötatrafiken

Det här tycker busschauffören om plankande: "Lurad varje dag"

Östgötatrafiken vill se fler män i kollektivtrafiken

I Kollektivtrafikbarometern, från Svensk Kollektivtrafik, visar det sig nämligen att det skiljer sig rejält mellan andelen kvinnor respektive män som reser med kollektivtrafiken. 

Mer specifikt är det drygt 40 procent fler kvinnor än män som väljer att åka kollektivt i regionen. Samtidigt sticker de yngre ut som särskilt bra på att välja kollektiva färdmedel. 

Därför har Östgötatrafiken lanserat en ny kampanj, vars budskap är: ”Hjälp din pappa resa mer hållbart. Varje pappa räknas”.

– Vi tror att fler kan se fördelarna med att resa med kollektivtrafiken. Med kampanjen vill vi uppmana östgötarna i allmänhet och män i synnerhet att låta sig inspireras av de unga och testa, säger Anna Runesson, kommunikationschef på Östgötatrafiken, i ett pressmeddelande

Elbussar ställer till problem i Norge – här är anledningen

Anna Runesson. Foto: Östgötatrafiken

Är tåget eller bussen försenad? Då kan ny garanti hjälpa dig att få ersättning

Östgötatrafiken inför "pappa-platser"

En del av kampanjen, som pågår under fyra veckor, är att man markerar ut vissa platser på bussarna i regionen, som då är avsedda för pappor. 

– Pappa-platserna kommer inom kort finnas på våra fordon och förhoppningen är att vi når ut brett och får fler att vilja testa åka kollektivt, säger Anna Runesson till Nyheter24.

Om responsen på pappa-platserna säger hon så här:

– Vi har fått många positiva reaktioner och intresset för kampanjen är stort. 

Här är Sveriges mest försenade avgångar 2023

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!