Anders Thornberg misstänks för vållande till annans död efter den tidigare polischefen Mats Löfvings död.
Anders Thornberg misstänks för vållande till annans död efter den tidigare polischefen Mats Löfvings död. - Foto: Marko Säävälä/TT & Jonas Ekströmer/TT

Anders Thornberg misstänkt efter polischefen Mats Löfvings död

Den förra rikspolischefen Anders Thorberg misstänks för vållande till annans död efter polischef Mats Löfvings död i fjol.


Den före detta polischefen Mats Löfving hittades död i sitt hem i Norrköping den 22 februari 2023. 

Tidigare under dagen då han hittades avliden hade en utredning, ledd av utredaren Runar Viksten, fastslagit att Löfving gjort sig skyldig till flera fall av jäv i den så kallade polishärvan. 

Allt om Mats Löfving: Familj, karriär och härvan med Linda Staaf

Anders Thornberg misstänks efter Mats Löfvings död

"Det jag anklagas för är att jag inte stoppade utredaren Runar Vikstens presskonferens. Rapporten som utredaren presenterade var offentlig, varför en inställd presskonferens hade varit orimlig", skriver Anders Thornberg i ett uttalande på länsstyrelsen i Hallands läns sajt, där han är landshövding.

"Under förundersökningens gång kommer jag inte till medierna att svara på några frågor i sak. Jag fortsätter att ha fokus på mitt arbete som landshövding och myndighetschef för Länsstyrelsen i Hallands län", skriver han vidare, och uppger att han lämnat en utförlig berättelse i förhör den 23 april.

Arbetsmiljöbrott utreds efter polischefen Mats Löfvings död

Oklart om åtal väcks

Chefsåklagare Lars Morand som leder utredningen lämnar ingen ytterligare information.

"Det går heller inte att bedöma hur lång tid utredningen kommer att ta eller om jag i slutänden kommer att väcka åtal", säger Morand vidare i ett pressmeddelande om misstankarna, som först rapporterades av SR Ekot.

Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades den 22 februari 2023 död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut honom som jävig i flera beslut samt rekommenderat att polisen skulle överväga att avskeda honom.

Strax därefter anmälde polisen Löfvings död till Arbetsmiljöverket. I december förra året gjorde myndigheten en så kallad åtalsanmälan, sedan man i sin granskning av ärendet konstaterat att det kan finnas ett orsakssamband mellan arbetsmiljöbrister och polischefens död.

Rikspolischefen kände till att Löfving var suicidal – enligt uppgifter: ”Hyckleri”

Psykiskt påfrestande

I anmälan konstaterade Arbetsmiljöverket att Löfvings situation varit ansträngd och starkt psykiskt påfrestande, rapporterade Svenska Dagbladet. Tillståndet antas ha eskalerat i samband med presskonferensen, enligt anmälan.

"Mot bakgrund av detta framstår Polismyndighetens underlåtenhet att varken undersöka arbetsmiljöförhållanden utifrån riskerna i den sociala arbetsmiljön, genomföra särskilda riskbedömningar eller vidta akut krisstödjande insatser sammantaget sett som särskilt anmärkningsvärda," skrev man i anmälan.

Efter åtalsanmälan inleddes en förundersökning om arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, där Thornberg alltså delgavs misstanke i slutet av april.

Här kan du läsa fler artiklar om Mats Löfving:

Linda Staaf: Det har varit förfärligt

Polisen tvingas betala 150 000 kronor i vite efter Mats Löfvings död

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!