Det är viktigt att reflektera kring brandrisken när man grillar, menar Björn Westerdahl på Storstockholms brandförsvar.
Det är viktigt att reflektera kring brandrisken när man grillar, menar Björn Westerdahl på Storstockholms brandförsvar. - Foto: Martina Holmberg/TT & Terje Pedersen/TT.

Så bör brandrisken hanteras vid grillen

Sommarens intåg medför att många känner suget efter att grilla. Det finns mycket att ha hänsyn till när man står vid grillen – inte allra minst brandsäkerheten.


När det inte råder eldningsförbud är det fritt fram att ta fram grillen. 

Under sommaren kan det råda eldningsförbud eller skärpt eldningsförbud, något som Nyheter24 tidigare har skrivit om. Graden av eldningsförbud bedöms i sin tur utifrån brandrisken. 

LÄS MER: Grillsugen? Detta gäller vid sommarens eldningsförbud

Brandsäkerheten i grilltider: "Viktigt"

Brandrisken är emellertid alltid något man bör ha koll på när man grillar. Nyheter24 har pratat med Björn Westerdahl, kommunikationschef för Storstockholms brandförsvar, om hur man grillar på säkraste sätt.

– Om man grillar i sin egna trädgård rekommenderar vi att man använder en grill som står upphöjd från marken. Grillen bör inte ha direkt kontakt med marken, berättar Westerdahl. 

MISSA INTE: Sugen på jordgubbar? Så undviker du bakteriefällan

Det visar sig även vara viktigt att ha koll på om något ramlar från grillen och på marken under. 

– Det är också viktigt att man under grillen har ett eldfast underlag, vilket kan utgöras av grus eller plattor. Detta utifall att det skulle ramla ned glödande kol på marken, säger Westerdahl och fortsätter: 

– Om det trillar ner kol eller annat brännbart material på marken är det viktigt att se till att det inte sprider sig vidare. 

MISSA INTE: Hundlagen som ägare måste känna till – risk för böter

Denna typ av grill bör du inte använda: "Brandfarliga"

För den som ska grilla gäller det att vara väl förberedd. Att i förväg ställa fram hinkar med vatten är något Björn Westerdahl tycker är en god idé. 

– Man ska alltid vara beredd att släcka med mycket vatten. Antingen kan man vara beredd med vatten i hinkar eller en vattenslang. 

Som många vana grillmästare säkert vet om har typen av grill stor betydelse. Från Storstockholms brandförsvars sida är man tydlig med att en typ av grill inte bör användas. 

– Vi rekommenderar alltid att man ska undvika engångsgrillar eftersom de är brandfarliga. 

Westerdahl avslutar med ett sista råd: 

– När man har grillat klart ska man dränka elden med mycket vatten.

LÄS MER: Så ser det nya eldningsförbudet ut – i grannländerna

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Eld