Temu ökar i popularitet bland svenskar.
Temu ökar i popularitet bland svenskar. - Foto: STELLA Pictures/ddp/CFoto / Lisa Hallgren/SvD/TT

Allt fler svenskar shoppar via Temu – trots varningsklockor: "Supernöjd"

En ny rapport visar att allt fler svenskar klickar hem produkter från de kinesiska e-handelssajterna Temu och Shein – trots kontroverserna kring företagen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
DET HÄR ÄR TEMU

Temu är en e-handelsajt som ägs av det kinesiska företaget PDD Holdings.

Temus slogan är "Handla som en miljardär" och affärsmodellen går ut på att sälja varor till extremt billiga priser.

Paketindexet, som presenterar statistik om leveranser inom e-handeln i Sverige, visar att antalet paket som beställdes från utlandet ökade med hela 46 procent i årets första kvartal jämfört med samma period 2023. 

Många av dessa utlandspaket kommer från Kina, främst e-handelssajterna Shein och Temu.

"Svenskarna klickar hem allt fler prylar från kinesiska lågprissajter som Temu och Shein. Temus svenska sajt har nu runt 200 000 organiska besökare i månaden, vilket är en dubblering på 5 månader.", står det i rapporten.

Temu och Shein blir allt mer populära i Sverige. Foto: Jessica Gow/TT

Temu gav ut gratis pengar

Både Shein och Temu har varit inblandade i flera kontroverser. Shein har bland annat mött hård kritik för omänskliga arbetsförhållanden och för att sälja kläder som innehåller gifter.

I mars rapporterade Nyheter24 om en kampanj där Temu gav ut 500 kronor gratis till användare, förutsatt att de godkände några minst sagt tveksamma villkor. Kort därefter svarade Temu att villkoren var oavsiktliga och har ändrats.

LÄS MER: Därför straffas Temu av Google – tappar i synlighet

Temu anmäldes

Senare, i maj i år, anmäldes Temu av Sverige och 16 andra europeiska konsumentorganisationer för brott mot EU-lagen DSA. 

Då anklagades företaget bland annat för att ha vilseledande produktrekommendationer och inga krav på ålderskontroll vid registrering. En talesperson för Temu svarade då att det är fast beslutet att anpassa sig efter EU-lagar och regler.

Temu anklagas för att bryta mot EU-lagen DSA. Foto: SOPA Images Limited / Alamy

"Temu är riktigt bra"

Trots dessa kontroverser blir Temu och Shein allt mer populära bland svenskar. Under ett Facebook-inlägg av TV4:s Nyhetsmorgon angående de kinesiska e-handelssajternas missvisande produktannonser, kryllar det av positiva kommentarer.

"Är nöjd med både Shein och Temu. Fått bra vägledning vid retur. Ibland blir man förvånad över hur bra varorna är till så lågt pris!"

"Temu är riktigt bra. Har beställt mycket från dem och aldrig upplevt några problem."

"Handlar mycket på Temu å har tidigare handlat en hel del även på Shein och Wish - någon enstaka gång har jag blivit besviken (främst att storlekar varit mindre) men på det stora hela är jag supernöjd"

Foto: Skärmavbild/Facebook/Nyhetsmorgon

LÄS MER: 10 onlinebutiker som vilseleder kunderna granskas: "Brister"

/