Redan nu uppmanas invånare i flera kommuner att spara vatten.
Redan nu uppmanas invånare i flera kommuner att spara vatten. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Janerik Henriksson/TT

Här är det störst risk för vattenbrist i Sverige

Sommaren är snart här och redan nu är det varmt på många håll i landet, vilket gjort att invånare i flera kommuner uppmanas spara på vattnet.


Vad betyder vattenbrist?

Vattenbrist inträffar när det är obalans mellan tillgången till vatten i naturen och konsumtionen av vatten, till exempel i perioder då många använder vatten samtidigt. 

Vattenbrist är inte detsamma som hydrologisk torka. Det förnämnda är nämligen orsakat av framför allt mänskliga aktiviteter. 

Källa: Svenskt Vatten

Årets varmaste dag uppmättes nyligen och i stora delar av Sverige har man på sistone kunnat njuta av strålande sol. 

Men sommarvädret för inte bara med sig gott. När temperaturerna stiger använder svenskarna mer vatten – något som i sin tur gjort att man på vissa håll riskerar brist på dricksvatten, redan innan sommarmånaden juni ens börjat. 

LÄS MER: Kommunens skarpa varning: Dricksvattnet kan ta slut

Det har varit några varma veckor på flera håll i Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

MISSA INTE: Så blir sommarvädret i juni – här blir det varmast 

– Just nu är det många kommuner där användningen av dricksvatten har ökat på grund av värmen. Det är därför extra viktigt att tänka på att hushålla med vattnet, säger Margareta Lundin Unger, utredare på Miljöprövningsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten, till Nyheter24.

Mest utsatta områdena när det gäller vattenbrist

Ett område som varit och fortsatt är särskilt utsatt när det kommer till vattenbrist är sydöstra Sverige, uppger Margareta Lundin Unger.

– Det gäller framför allt Gotland, Blekinge och Kalmar län, inklusive Öland, men även flera andra län har påverkats, säger hon och fortsätter:

– Klimatförändringarna kommer att förvärra läget för de regioner som redan i dag har vattenbrist. Det är många som behöver vatten, inte bara för dricksvattenförsörjning utan även för energiproduktion, jordbruk och inte minst vattenlevande organismer. Det är också olika förutsättningar för dricksvattenförsörjningen om man använder ytvatten eller grundvatten som råvattentäkt och hur mycket vatten man får ta ut, vilken kapacitet som vattenproducenten har i vattenverk och ledningsnät.

LÄS MER: Sover du med öppet fönster i värmen? Det kan stå dig dyrt

Vissa områden är mer utsatta än andra. Foto: Janerik Henriksson/TT

Här uppmanas man spara på vattnet just nu

Hos Svenskt Vatten kan man få information om var det råder bevattningsförbud och i vilka kommuner man uppmanas spara på vattnet. I skrivande stund råder man invånarna i följande kommuner att hushålla med vattnet:

  • Upplands Väsby
  • Eskilstuna
  • Nässjö
  • Kungsbacka
  • Osby
  • Höör
  • Kristianstad

MISSA INTE: Därför ska du vattna tomaterna med urin: "Utan tvekan"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!