Undersökning visar på stora kommunala skillnader i kvalitét för äldre.
Undersökning visar på stora kommunala skillnader i kvalitét för äldre. - Foto: Tom Wang/Alamy, Pontus Lundahl/TT

Här har svenska pensionärer det tuffast

Möjligheten att ha ett tryggt och gott liv som pensionär varierar stort i Sverige. Det visar en undersökning av Länsförsäkringar. Fast många vill ta tag i drömmar efter pensionen så är det inte alla som har samma möjlighet. Här bor Sveriges pensionärer med tuffast förutsättningar.


Sverige har en åldrande befolkning som lever längre och friskare liv. Många pensionärer planerar att ta tag i ouppfyllda drömmar efter att ha lämnat arbetslivet. Men förutsättningarna för att lyckas ser olika ut för Sveriges kommuner. 

En ny undersökning från Länsförsäkringar visar att det finns betydande skillnader i livskvalitet beroende på var man bor.

MISSA INTE: Här pensionssparar man mest – så ligger svenskarna till

Länsförsäkringars pensionsindex undersöker förutsättningarna för en god livskvalité för äldre i Sverige. Indexet bygger på flera faktorer, allt från behov av korttidsvård till pensionsnivåer i olika kommuner. 

Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, förklarar att var du bor kan ha en stor påverkan på dina möjligheter att leva ut dina drömmar efter pensionen. Bland annat på grund av kommunala faktorer, men även din ekonomi. 

– Livskvalitet kan handla om hur långt pensionen räcker efter att höga bostadskostnader är betalda och om tillgången på sjukvård är god, säger Trifa Chireh i ett pressmeddelande

Foto: Jessica Gow/TT

Stora skillnader i pensionärers livskvalitet

En undersökning från Mälardalens högskola visar att 63 procent av svenskarna är positiva till att åldras i Sverige i dag. 

Många ser fram emot mer fritid och tid för sina intressen. Samtidigt oroar sig 45 procent för en försämrad privatekonomi under pensionen.

De högsta totala pensionerna efter skatt finns i kommunerna runt Stockholm och Malmö. Nyblivna pensionärer i Danderyd har den högsta pensionen på 17 943 kronor per månad.  

De som får ut lägst pension är de som bor i Älvdalen, där kvinnor genomsnittligen får ut 9 442 kronor respektive män som får ut genomsnittligen 11 208 kronor. Men det är inte bara din privatekonomi som påverkar förutsättningarna för din livskvalité.

– Det är viktigt att notera att många andra faktorer också spelar in för hur bra ens liv är som äldre, skriver Trifa Chireh. 

LÄS MER: Har du för låg pension? Jämför dig med snittet

Fler faktorer för en lycklig pension

I undersökningen av svenska pensionärers livskvalitet rapporterar Länsförsäkringar att de kan se flera samband i de kommuner som har fått en bra placering för livskvalitet.

De kommuner som fått en bra placering har en högre pension bland pensionärerna i kommunen. Men de listar även högt på andra faktorer, som fler läkare per person och fler unga som arbetar och gynnar den kommunala ekonomin.

– Analysen visar att äldre verkar ha större möjlighet att leva ett tryggt liv i kommuner med anknytning till större städer med många invånare och där det finns en god fördelning mellan unga och gamla, säger Trifa Chireh.

Andra faktorer som gör att vissa kommuner rankar högre i undersökningen är möjligheten att fortsätta arbeta efter att de fyllt 65 år och att man är friskare. 

Men även fortsatta ekonomiska faktorer som andel äldre som inte är beroende av bidrag.

MISSA INTE: Så rasar dina pensionspengar efter EU-valet

Här bor pensionärerna med guldkant

Sex kommuner i Stockholms län placerar sig bland de tio bästa i Länsförsäkringars rapport om pensionärers livskvalitet, vilket visar att området erbjuder fler förutsättningar för äldre att leva ett bra liv. 

Dessa kommuner har enligt undersökningen en miljö som gör det lättare för pensionärer att njuta av sin tid och känna sig trygga och ekonomiskt stabila.

Danderyds kommun tar förstaplatsen med den högsta totala pensionen i landet, det ger pensionärerna större ekonomiska möjligheter att uppfylla sina drömmar. 

Danderyd har även den lägsta andelen personer med låg ekonomisk standard.

Dessutom har Danderyd ett av de högsta antalen läkare per person i landet, något som underlättar om du behöver tillgång till vård. 

Många pensionärer i Danderyd väljer också att fortsätta arbeta efter 65 år. Att fortsätta arbeta kan ge en starkare ekonomisk trygghet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Här bor pensionärerna med sämst förutsättningar

Enligt Länsförsäkringars undersökning har Munkfors kommun de sämsta förutsättningarna för att upprätthålla livskvaliteten efter pensionen. 

Detta beror på att många äldre i kommunen är beroende av försörjningsstöd och får ut mycket låga pensioner.

Munkfors ligger bland de kommunerna med lägst totala pensionerna efter skatt. En nybliven pensionär i Munkfors får i genomsnitt ut 10 154 kronor per månad, vilket är 43 procent mindre än pensionen för en person i Danderyd, som har de högsta pensionerna i landet.

Enligt undersökningen kan låga pensioner och beroende av försörjningsstöd leda till lägre livskvalitet och göra det svårare att leva ut de drömmar som kan finnas efter pensionen. 

Medan pensionärer i mer välmående kommuner som Danderyd kan njuta av högre pensioner och bättre resurser, står pensionärer i Munkfors inför större utmaningar för att uppnå kvaliteten. 

Här är listan

Pensionsindexet utgår från åtta variabler som vägs samman:

 • Andelen invånare över 65 år med försörjningsstöd
 • Andelen invånare över 65 år med låg ekonomisk standard
 • Antal dygn inom korttidsvård för invånare över 65 år
 • Antal invånare över 65 år per läkare
 • Nivån på pensionerna
 • Försörjningskvoten
 • Andel invånare över 65 år som fortfarande arbetar
 • Skulder hos Kronofogden för invånare över 65 år

10 bästa kommunerna för äldre

 1.  Danderyd – Stockholms län
 2.  Solna – Stockholms län
 3. Värmdö – Stockholms län
 4. Lomma – Skåne län 
 5. Umeå – Västerbottens län
 6. Nacka – Stockholms län
 7. Vallentuna – Stockholms län
 8. Lund – Skåne län       
 9. Knivsta – Uppsala län
 10. Österåker – Stockholms län

10 sämsta kommunerna för äldre

 1. Munkfors – Värmlands län
 2. Ljusnarsberg – Örebro län
 3. Malå – Västerbottens län
 4. Filipstad – Värmlands län
 5. Dorotea – Västerbottens län
 6. Strömsund – Jämtlands län
 7. Haparanda – Norrbottens län
 8. Vansbro – Dalarnas län
 9. Osby – Skåne län       
 10. Färgelanda – Västra Götalands län

Källa: Länsförsäkringar

MISSA INTE: 

Pensionsregeln kan ändras – så påverkas du: "Synd"

Så får du pengarna att räcka som pensionär – färdig budget

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/