Ekonomi Macron Pension pensionär
Svenska kronor (till vänster). TIll höger: Frankrikes president Macron, som tilltufsades ordentligt i söndagens EU-val. - Foto: Hannah McKay/Pool via AP

Så rasar dina pensionspengar efter EU-valet

Stockholmsbörsen tog en käftsmäll efter EU-valet, som ledde till en stor seger för högerpartierna och regeringskris i Frankrike. Det är minst sagt dåliga nyheter för svenska pensionssparare.


På måndagmorgonen blev euron 2 öre billigare för svenskarna. Men där tar de goda nyheterna slut efter EU-valet ur en ekonomisk synpunkt.

MISSA INTE: Kronan fortsätter stärkas mot euron

Euron svagare

Euron försvagades mot den amerikanska dollarn och börser i hela Europa rasar efter att ytterhögern gjorde en skräll i Frankrike.

Frankrike gick omedelbart in i en regeringskris och president Macron utlyste nyval på valnatten, efter att ha upplöst nationalförsamlingen – den franska motsvarigheten till riksdagen i Sverige.

Franska banker rasade på börsen

Franska banker rasade mest av alla på börsmorgonen efter valnatten. Men även svenska börsen föll. Omedelbart rasade börsvärdet på Stockholmsbörsen med 0,55 procent på måndagsmorgonen och raset har förvärrats under måndagen sedan dess.

I skrivande stund har Stockholms breda index fallit med 1,14 procent fram till lunchtid på måndagsmorgonen.

Svenska pensioner i fara

En grupp av de som får betala priset för börsraset är alla de miljoner svenska pensionssparare som sett den senaste månadens uppgång utraderad på en förmiddag.

Stockholmsbörsen fick en nästan dubbelt så hård smäll som Europabörsernas gemensamma index Stoxx 600.

Nyheter24 har redan rapporterat att breda Stoxx 600-indexet var klockan 10.00 ned 0,39 procent. Under dagen har indexet handlats inom intervallet -0,86 procent som lägst och -0,23 procent som högst. FTSE 100 index sjönk 0,22 procent.

USA-aktierna inte oskadda

Även USA-aktierna ser ut att falla. I skrivande stund har de fortfarande helgstängt på grund av tidsskillnaden mellan kontinenterna, men den amerikanska S&P 500 terminen, alltså väntad handel när väl Wall Street öppnar på måndagsmorgonen, var ned 0,13 procent.

Så påverkas dina pensionspengar av raset

Den som pensionssparar i europeiska aktier och fonder får med andra ord en mindre käftsmäll än de som sparar bara inom Sveriges gränser. Och ännu lindrigare kommer man undan om man har pengarna i USA-aktier istället.

Det finns emellertid aldrig några garantier för att aktieplaceringar kommer stiga på sikt – ekonomiska förutsättningar kan skifta snabbt och det bästa skyddet för sparpengarna är att spara i en blandning av olika branscher, länder och bolag, menar i stort sett alla privatekonomer.

Läs mer om ekonomi:

Så lätt flyttar du dina pensionspengar

Gå i pension – få 3 000 kronor högre inkomster

Upp till 6 600 kronor dyrare att äga elsparkcykel – per år

Så kollar du BRF:ens årsredovisning och ekonomi: Fem fällor

Här får du högsta och lägsta sparräntan – hela listan 2024

/
/
/
/
EU