Nya Facebookavtalet tillåter dem att använda dina bilder för att bygga en AI.
Nya Facebookavtalet tillåter dem att använda dina bilder för att bygga en AI. - Foto: Gorm Kallestad/TT, ThisIsEngineering/Pexels

Så stoppar du Facebook från att ta dina bilder – före 26 juni

Har du fått ett mejl från Facebook ägaren Meta? För att stoppa dem från att använda dina bilder så måste du agera – snabbt!


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Har du fått ett mejl från Facebook ägaren Meta? Har du antingen ett Facebook- eller Instagram-konto så har du antagligen det? 

I slutet av maj skickade Meta ut ett meddelande till alla användare av deras tjänster. Men många kan ha missat det om de inte noggrant läser sina mejl från Facebook och Instagram. 

Innehållet i detta meddelande är dock av stor betydelse.

MISSA INTE: 5 dolda funktioner i din Android du borde börja använda

Meta informerade om en uppdatering av sin integritetspolicy, där dina bilder nu kan användas för att utveckla deras AI-teknologi. 

Dina foton från Facebook och Instagram kommer alltså att användas för att träna stora AI-modeller.

– Meta har medvetet gjort det svårt för användarna att upptäcka detta. De är antagligen oroliga för att många ska välja att tacka nej, säger Måns Jonasson, creative brand Manager på Internetstiftelsen till Aftonbladet.

Om du vill förhindra detta måste du agera snabbt – innan den 26 juni behöver du avsäga dig tillåtelsen.

Genom några enkla steg kan du stoppa dem. 

"Lite fult"

Meta behöver uppdatera användaravtalet för att kunna använda dina foton och inlägg från deras plattformar till att träna sina nya AI-modeller.

Därför skickades ett mejl ut i slutet av maj för att informera om dessa ändringar.

Men för en person som skummar igenom texten kanske det inte riktigt står klart för läsaren precis vad det kommer att innebära.

– Det som är lite fult här tycker jag är att de uttrycker sig väldigt väldigt vagt. Och de gör det väldigt komplicerat att tacka nej till att ens data ska få användas, säger Måns Jonasson.

LÄS MER: Använd BankID så här – för att inte bli lurad

Kommer bli vanligare

Måns Jonasson menar att vi måste vänja oss vid att techjättarna använder data för att träna AI-modeller.

– Det är så här det kommer se ut. Vi har vant oss vid att tjänster är gratis och att de använder datan för annonser. Det här är nästa steg. Att de läser in allting och bygger AI-modeller på den. Jag tror, ärligt talat, att det är svårt att undvika att det blir så här, säger Måns Jonasson.

Hur det exakt kommer att påverka dig om Meta får tillgång till mer data är för tidigt att säga, enligt Måns Jonasson.

Så stoppar du det

Genom några enkla steg kan du stoppa företaget från att använda dina bilder.

Följ den här länken och fyll i formuläret.

Ange vilket land du bor i och den e-postadress du har kopplad till ditt Facebook- eller Instagram-konto. För att kunna se sidan måste du vara inloggad på ditt Facebook-konto. 

Skriv sedan hur behandlingen av din information påverkar dig. Du kan kort och gott ange att du inte vill att Facebook och Meta använder din data för att skydda din integritet.

De nya villkoren träder i kraft den 26 juni. Du måste tacka nej innan dess för att förhindra att Facebook använder dina bilder.

MISSA INTE:

Höj säkerheten på din dator – 5 dolda knep

Enkla knepen: Så gör du din Android snabbare

/