Mastercard vill att kunder ska slippa skriva in den 16-siffriga kortkoden varje gång de handlar på nätet.
Mastercard vill att kunder ska slippa skriva in den 16-siffriga kortkoden varje gång de handlar på nätet. - Foto: Martina Holmberg/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Fysiska kort kan blir helt onödiga vid onlineköp

Ett nytt förslag från Mastercard kan förändra sättet att handla online på. Företaget menar att det 16-siffriga kortnumret inte längre ska behöva knäppas in vid varje köp.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

När man handlar på nätet behöver man ofta knappa in sitt fysiska platskorts 16-siffriga sifferserie för att gå genom med köpet. I andra fall kan man handla via tjänster som exempelvis Klarna som själva lagrar sifferserien åt dig. 

Detta kan emellertid försvinna, vilket Market var först att rapportera om. I alla fall om ska man tro Mastercard. 

MISSA INTE: Har du den här mobilen? Då kan du tvingas byta telefon

16-siffriga koden på kortet kan bli helt onödig

– Ambitionen är att byta ut alla kortnummer till tokens – eller dummykortnummer – till 2030, säger Peter Olbing, head of retail & commerce, Nordics & Baltic Division på MasterCard, till tidningen. 

Dessa tokens kommer att användas vid onlineköp istället för den 16-siffriga koden. Till skillnad från koden på kortet kommer dessa tokens att vara unika för varje köp. På så sätt lagras inte känslig information som kan knytas direkt till användarens betalkort. 

LÄS MER: Så gör du avdrag på 150 000 kronor med nya lagen

Ger bättre skydd mot dataintrång

Att låta tjänster som Klarna lagra ens kortuppgifter innebär alltid en viss risk. Med unika tokens behöver kortuppgifter aldrig lämnas ut direkt till den hemsida som kunden handla ifrån. 

Vid ett dataintrång skulle hackaren bara få tag i siffrorna som finns i tokens, och inte på kortet. Ett kort kommer alltså att representera flera olika tokens. 

LÄS MER: Öka BankID-säkerheten i din telefon – så gör du steg för steg

"Handlaren behöver inte vara lika bekymrad längre"

Enligt Olbing kommer detta att göra handelsprocessen online. Man slipper exempelvis resa sig upp och hämta plastkortet om man handlar på nätet. 

– Handlaren behöver inte vara lika bekymrad längre vad gäller hantering och lagring av riktiga kort, säger han till Market. 

Betala kommer kunden att göra via BankID som tidigare. 

MISSA INTE: Kända företaget går i konkurs – efter svåra åren

Olbing tror att konsumenterna kommer att vara positivt inställda till denna förändring, om den genomförs. 

– Det är inget vi löser på en vecka. Konsumenten måste utbildas, och att sätta nya lösningar och beteenden kan ta tid. Men när alla förstår att upplevelsen av en e-handelsbetalning blir så mycket bättre när man slipper ta fram det fysiska kortet kan det hända det saker snabbt. Jag tror att folk är öppna för sådant som gör tillvaron markant enklare, säger Olbing till Market.

/