Gessle, ja Per Gessle, vid en konsert i fjol med bandet Gyllene Tider. En Växjöbo har fått nej på en ansökan om att få ge sin dotter namnet Gessle som förnamn. Arkivbild.
Gessle, ja Per Gessle, vid en konsert i fjol med bandet Gyllene Tider. En Växjöbo har fått nej på en ansökan om att få ge sin dotter namnet Gessle som förnamn. Arkivbild. - Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT

Får inte ha Gessle som förnamn

Det må vara sommartider och snart premiär för filmen om bandet Gyllene tider och dess frontfigur Per Gessle. Men det går inte an att ge sitt barn förnamnet Gessle, rapporterar Smålandsposten.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

En man i Växjö ansökte om att få använda Gessle som ett av tre förnamn för sin dotter. Skatteverket sade nej och Förvaltningsrätten håller med.

”Förvaltningsrätten gör likt Skatteverket bedömningen att namnet Gessle har en sådan påtaglig efternamnskaraktär att det är olämpligt som förnamn”, skriver rätten.

Mannen framhöll att namnet var rotat i familjen och att en släkting hade haft det som smeknamn. Han påpekade också att det bara är 14 personer i Sverige som har det som efternamn. Men de argumenten bet inte.

TT
/
/