Kan bli tullfritt vid Öresundsbron

Skyddsombud hotar stänga tullkontrollen utan fartgupp och mer personal.


Tullarnas huvudskyddsombud vid Öresundsbron tar till storsläggan. Och i eftermiddag kan det bli fritt fram för alla smugglare.

Effektivare fartgupp och mer personal måste sättas in omedelbart, annars upphör tullkontrollen klockan fyra i eftermiddag.

Arbetsmiljön vid Lernacken utanför Malmö har ältats sedan bron öppnades 2000. Här blåser bilarna från Danmark förbi i hög fart, trots 30-skyltarna. De som absolut inte vill kontrolleras gör ibland vansinnesmanövrar.

– Nu har vi tröttnat, säger huvudskyddsombudet Jan Martinsson.

Men gränsskyddschef Jan Hedlund lovar att de fackliga kraven ska uppfyllas. Nya fartgupp och ny gummimatta för tullarna att stå på var på plats på onsdagsförmiddagen och också kravet på personalförstärkning vid rusningstrafik kommer arbetsgivaren att tillmötesgå.

Huvudskyddsombudet ska inspektera åtgärderna klockan fyra och ta ställning till om hotet om att lägga ner arbetet ska verkställas.

Jan Hedlund medger att det är en tuff miljö för personalen att vistas i och beklagar att huvudskyddsombudet skulle behöva hota att avbryta arbetet.

– Det är tråkigt att det skulle behöva gå så långt. Det skulle ha varit en bättre dialog, säger Jan Hedlund.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!