- Foto: Johan Nilsson/TT & JONAS EKSTRÖMER / TT

Så vet du att potatisen är förgiftad: "Ont i magen"

Visste du att potatis kan infekteras med svamp? Då blir den giftig och bör inte ätas. Här är tecknet du ska hålla utkik för i fall att potatisen har drabbats av svamp.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Potatis är en vanlig kolhydrat som går att äta på många olika sätt, i form av klyftor, pommes frites och potatismos. Under sommaren är det många som ser fram emot att äta delikatessen färskpotatis som bara är tillgänglig en kort period om året.

Dessutom håller potatisen länge och är relativt lätt att hantera och hålla fräsch. Men det finns en infektion som potatisen kan drabbas av som du vill hålla dig borta från, annars riskerar du att bli förgiftad.

MISSA INTE: Pensionär? Det ska du inte äta: "Dödsfall"

Så ser du att potatisen blivit infekterad

Växtskyddsexperten Maj-Liss Pettersson gästade under söndagen TV4:s Nyhetsmorgon där hon berättade om en svampinfektion som kan drabba potatisar. 

Hon berättar att den regninga sommaren har gjort att infektionen har visat sig tidigare än vanligt. 

Det första tecknet på infektionen syns på bladen och kallas för potatisbladsmögel.

– Det är fläckar som man kan ibland, fast det låter konstigt, förväxla med frostskador. Det blir så här riktigt mörkt, nästan åt det svarta hållet på bladen, så det är bladinfektionen, säger Maj-Liss Pettersson i Nyhetsmorgon.

Infektionen kan sedan sprida sig till potatisen nere i jorden, då kallas det för brunröta.

– Men svampen finns ju där och när det regnar kommer de här sporerna ner till jorden och då angriper de knölarna, säger hon.

Experten visar hur en infekterad potatis ser ut. Foto: Skärmavbild/TV4

MISSA INTE: Enkla knepet – så vet du om köttbiten är färdig

Vad ska du göra om potatisen blir infekterad?

Om du odlar potatis själv är det viktigt att du gör dig av med all potatis som kan ha blivit drabbad av infektionen, annars riskerar du att utsättas för samma plåga nästa år. 

Men vad gör du om du redan har potatisen på tallriken?

– Man ska inte äta utav det där, för det är faktiskt lite gift i det. Inte så att du dör men du kan må dåligt och kanske få ont i magen och kräkas, säger Pettersson i programmet.

MISSA INTE: 

Fotbollssupportrar rasar över priserna på öl och snacks

6 populära godsaker du aldrig trodde var veganska

Mat
/
stats