Pensionär? Det ska du inte äta: "Dödsfall"
Under sommaren härjar flera farliga bakterier i maten som kan göra dig allvarligt sjuk. Nu avslöjar Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket, vilken mat du ska undvika som äldre.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Enkel plockmat som kalla röror, potatissallad och kallskuret är för många svenskar den perfekta sommarmåltiden. Tråkigt nog finns det dock en del risker med några av sommarens favoriter, eftersom de också är älskade av bakterier som snabbt växer i maten.
Nu avslöjar Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket, vilka som drabbas hårdast av bakterierna och vilka livsmedel som ska undvikas.
MISSA INTE: Nu är det olagligt att slänga olja i vasken – gör så här istället
"Kräks fruktansvärt mycket"
Nyheter24 har tidigare skrivit om mat som inte passar att äta på picknick, eftersom maten snabbt kan bli giftig ute i värmen.
Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, berättade då att man helst ska ta med sig färdigförpackad mat, eftersom risken för bakterier är mindre där, jämfört med hemlagad mat.
Hon ger bakterien stafylokocker som exempel.
– Stafylokocker, givetvis. Som behöver bara tre timmar på sig, runt 20 till 25 grader, när de kommer ner i någonting som de älskar. Vad älskar de då? Jo, det är sånna här röror, det är rostbiff, och då har man ju hanterat det här med händerna, säger hon i programmet och fortsätter:
– Ett matförgiftnings-gift som gör att man kräks fruktansvärt mycket, oftast redan under picknicken.
LÄS MER:
Picknick-maten som kan göra dig magsjuk: "Kräks fruktansvärt"
Undvik att bli sjuk under rötmånad – ät INTE det här: “Blodförgiftning”
Pensionär? Det ska du inte äta under rötmånaden
Även om alla kan ha otur nog att bli matförgiftade, finns det personer som drabbas extra hårt av de bakterier som frodas i sommarvärmen.
Äldre, gravida och sjuka personer har nämligen ett nedsatt immunförsvar, vilket kan göra det riktigt farligt att äta mat som bakterierna hunnit fästa sig på.
Det berättar Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket, i en intervju med TV4.
– Men sen finns det allvarliga bakterier, som Listeria som kan förekomma på skivade köttpålägg och rökt vakuumförpackad lax. Är man i riskgrupper, till exempel äldre och sjuk, med nedsatt immunförsvar, eller gravid då ska man se upp. Då ska man äta färska livsmedel som hålls kylda, säger han i programmet.
Men vad händer egentligen om man som äldre får i sig Listeria genom ett skivat köttpålägg eller en vakuumförpackad laxbit?
Jo, enligt Toljander kan det ge allvarliga konsekvenser.
– Det kan ge väldigt allvarliga symptom med blodförgiftning och ibland dödsfall. Vi hade ett Listeria-utbrott förra året där det var ett antal dödsfall som misstänktes relatera till lax, säger han till TV4.
LÄS MER:
Kändiskocken: Därför ska du ALDRIG grilla hamburgare
Enkla knepet – så vet du om köttbiten är färdig
Klassiska varan försvinner från Willys och Hemköp: "Förstör"