Med hjälp av det här enkla knepet får du till den perfekta köttbiten.
Med hjälp av det här enkla knepet får du till den perfekta köttbiten. - Foto: Fredrik Sandberg/TT Henrik Montgomery / TT

Enkla knepet – så vet du om köttbiten är färdig

Ska du tillaga kött utan en termometer? Inga problem, med det här enkla knepet får du en perfekt köttbit utan att kolla temperaturen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Kött, potatis och bearnaisesås är en fredagsklassiker som går hem hos många svenskar. 

Men att få till den perfekta köttbiten kan kännas svårt, speciellt när många självutnämnda köttexperter får det att låta som raketvetenskap. 

Men att tillaga en köttbit till sin föredragna stekgrad kan faktiskt även den oerfarne kocken klara av. 

Nu avslöjar kocken Jean-Yves Guillemain nämligen hur man enkelt kan se om köttbiten är klar – utan att skära upp den. 

MISSA INTE: Nu är det olagligt att slänga olja i vasken – gör så här istället

Far och son driver fransk kvarterskrog

Jean-Yves Guillemain och sonen Leo Guillemain driver den franska kvarterskrogen "Le passe partout" I Stockholm. 

Pappa Jean-Yves står för matlagningen medan sonen Leo är utbildad sommelier och sköter vinerna. Restaurangen serverar fransk mat, men menyn byts ut varje dag. För Mitt i har Jean-Yves Guillemain tidigare berättat om konceptet.

– Vi har många frankofiler som kommer hit men det ska finnas något för alla, sa han då.

MISSA INTE: Enkla knepet – så vet du att avokadon är mogen

Hur lagar jag den perfekta köttbiten?

Under fredagen gästade kockduon Nyhetsmorgon, där de delade med sig av ett enkelt knep för att se om köttbiten är redo att ätas. 

Har man inte en termometer till hands kan man nämligen enkelt känna på köttbiten och jämföra med huden mellan tummen och pekfingret på sin egen hand. 

För bästa resultat menar Jean-Yves Guillemain att man ska stänga handen i en knytnäve. 

– Om du stänger handen ordentligt, om du känner där, det är väldigt välstekt, säger han i Nyhetsmorgon.

Mellan tummen?

– Ja. Sen släpper du lite. Då blir det lite mjukare. Släpper du ännu mer är det blodigt. 

Dessutom fungerar knepet minst lika bra på fisk, kul!

LÄS MER:

Så vet du att dina tomatplantor är förgiftade

Picknick-maten som kan göra dig magsjuk: "Kräks fruktansvärt"

/
/
Mat
stats