Gör aldrig detta när du vispar grädde – enligt Boudet
Att vispa grädde till perfektion upplever många är svårt. Antingen blir den grynig som smör, eller alldeles för lös. Nu berättar bagaren Sébastien Boudet vad du ska tänka på när vispar grädde och vad du aldrig ska göra.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Sébastien Boudet, 48, är en bagare och konditor. Han har gjort flera kokböcker, driver det intima bageriet “Tofta Sud” på Gotland, håller i bakkurser och är även jurymedlem i tv-programmet “Dessertmästarna”.
Sébastien är uppvuxen i Frankrike och kom till Sverige som 25-åring, då han träffat sin fru som är svensk.
LÄS MER: Det ska du aldrig göra när du kokar ris – enligt Jennie Walldén
Sébastien Boudet höll sommarprat om surdeg
År 2012 höll Sébastien ett sommarprat. Där pratade han bland annat om sitt liv, sin resa och bakning. Han berättade även om sin passion för surdegar.
Sébastien bakar både bröd och bakverk och i en intervju med Sveriges radio delar han med sig av några enkla knep för att få till sin vispgrädde perfekt.
Han berättar också vad man ska undvika när man vispar grädde, eller "friktionerar grädden" som han själv säger.
LÄS MER: Har du förvarat brödet fel hela livet? Här är vanliga missen
Det ska du tänka på när du vispar grädde
När man vispar grädde menar Sébastien att det är viktigt att inte vispa för hårt, så grädden blir sprucken och grynig.
Men han vill samtidigt inte ha den fluffig.
– Jag vill inte att grädden ska vara luftig och fluffig, säger han till Sveriges radio. Jag vill att den ska vara silkig och väldigt len.
För att få grädden perfekt vispar han på ett lite annorlunda sätt. Inte i en skål, utan i en rektangulär låda. Vispen menar han ska vara med tunna trådar.
LÄS MER: Så kokar du din färskpotatis till perfektion
Det ska du aldrig göra när du vispar grädde
För att grädden ska bli både silkig och väldigt len ska man aldrig vispa för fort.
Grädden ska vispas mycket långsamt och försiktigt, menar Sébastien. Anledningen är att man inte vill få in några luftbubblor i grädden.
MISSA INTE:
Så tar du hand om dina tomatplantor – enkla knepen
Stjärnkocken Erik Videgårds stenhårda diss mot bearnaisesås: "Urk"