Ny lag för sopsortering börjar gälla 2025 – det måste du göra
Varje år börjar nya lagar och regler att gälla. Så även den 1 januari 2025 då ytterligare en ny lag träder i kraft.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Varje år instiftas nya lagar och regler. I början av 2024 började flera nya lagar att gälla däribland sänkt bensin- och dieselskatt, sänkt skatt på pension och dubbla straff för grova vapenbrott.
Den 1 juli kom även lagen som numera gör det olagligt att förneka, ursäkta eller förringa Förintelsen.
LÄS MER:
Här är de nya lagarna som börjar gälla 2024
Ny lag gäller från 1 juli – det blir olagligt att säga
Ny lag 1 januari 2025
För att värna Sveriges miljö- och klimatpåverkan kommer snart ytterligare en ny lag att träda i kraft.
Från och med den 1 januari 2025 kommer nämligen lagen som bestämmer hur textilavfall får återvinnas att gälla. Detta med bakgrund av att vi i Sverige har en hög konsumtion av kläder och textil.
Naturvårdsverket har tidigare skrivit på sin hemsida att 80 procent av textilprodukternas totala miljö- och klimatpåverkan sker vid själva tillverkningen. Därför är det av yttersta vikt att använda och ta tillvara på det som redan är producerat och inte slänga det för att köpa nytt.
"Regeringen har fattat beslut om att ställa krav på separat insamling av textilavfall. Detta är ett steg mot en mer cirkulär hantering av textilier i Sverige och innebär bland annat att kommunerna ska samla in hushållens textilavfall separat", skrev regeringen på sin hemsida efter att beslutet fattats.
MISSA INTE: Ny lag för kvitton – här är misstaget du inte vill göra
Naturvårdsverket: 61 000 ton slängdes
I en intervju med till Nyheter24 utvecklar Naturvårdsverkets handläggare, Yvonne Augustsson, hur den statliga myndigheten ser på den nya lagen.
– Lagstiftningen är ett sätt att ta till vara en värdefull resurs som orsakar stor miljö- och hälsopåverkan framförallt vid utvinning av råvaror och produktionen. Det senare är ett stort problem eftersom vi i västvärlden inklusive Sverige har en fortsatt hög konsumtion av kläder och textil dessutom använder vi våra textilier allt kortare tid.
Augustsson välkomnar förändringen då det tidigare slängts stora mängder textilier som gått direkt till förbränning med energiåtervinning.
– Den generella avfallsstatistiken för flödet av kommunalt avfall visar att 61 000 ton textilavfall uppkom år 2022. Men flödet är troligen underskattat, säger hon och tillägger:
– Detta eftersom inte specifika krav funnits tidigare för att samla in, hantera eller rapportera textilavfall specifikt vilket gör att vi har dålig koll på hur stora mängder som uppkommer.
Det räknas som textilavfall:
- Kläder av textil
- Hemtextil
- Inredningstextil
- Väskor av textil
- Accessoarer av textil
MISSA INTE: En av tre bryter mot lagen – är du en av dem?
Då kan böter utfärdas – om lagen inte följs
När det är dags att samla in textilavfall separat från och med den 1 januari 2025 kommer det också medföra större noggrannhet vad gäller utsortering, insamling och sortering, annars kan det få konsekvenser.
– Om gällande lagstiftning inte efterlevs av verksamheter kan tillsynsmyndigheter förelägga om rättelse och utfärda miljösanktionsavgift, slår Augustsson fast.
När det gäller insamling så kommer dock det stora ansvaret att ligga på kommunen.
– Kommunen kommer att ha en viktig roll dels vid insamling, sortering och hantering av textilavfallet, men också vid uppföljning och rapportering av det separat insamlade materialet för att Sverige ska uppnå EU:s mål för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning och därmed undgå böter, säger hon till Nyheter24.
För att återvinna dina gamla plagg krävs det att kommunen du bor i upprättar insamlingsplatser, om det inte finns sedan tidigare. Det kommer också kräva att kommunen upphandlar tjänster för transport, sortering och behandling av avfallet.
Det som krävs av dig är helt enkelt att återvinna plaggen på rätt ställe.
Även verksamheter så som tillverkare och grossister kommer också omfattas av den nya lagen.