Om viruset muterar kan det gå fort.
Om viruset muterar kan det gå fort. - Foto: Arkivbild, Jenerik Henriksson/TT

Expertens oro om Mpox: "globalt nödläge"

Nyligen bekräftades ett fall Mpox i Sverige. Nu uttycker virologiprofessorn Niklas Arnberg sin oro om att viruset kan mutera. Och då kan det gå fort.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det finns en växande oro för att Mpox, även känt som apkoppor eller Monkeypox, kan utvecklas till en luftburen sjukdom. Det rapporterar TV4

– Den risken går inte att utesluta, det är därför vi tar det här på så stort allvar. Det är därför som WHO också utlyser ett globalt nödläge skulle jag säga, säger virologiprofessorn Niklas Arnberg i en intervju med kanalen.

Han betonar vikten av att snabbt och effektivt begränsa smittspridningen. 

– Det är otroligt viktigt att man gör allt man kan och sätter in massor av resurser för att trycka ner smittspridningen. Ju fler smittade vi har desto större risk är det för att viruset ska kunna utvecklas och bli luftburet, säger han till TV4. 

MISSA INTE: Detta vet vi om mpox

Första fallet bekräftat

Nyligen bekräftades det första fallet av en mer smittsam variant av viruset, kallad "klad 1", i Sverige. I ljuset av detta har Världshälsoorganisationen (WHO) utlyst ett globalt nödläge, vilket visar på allvaret i situationen. WHO oro grundas även i ett utbrott av smittan i Afrika, där spridningen nu är särskilt intensiv.

I dagsläget överförs Mpox huvudsakligen genom nära fysisk kontakt, men det är inte uteslutet att smittvägen kan förändras, vilket Arnberg framhåller som en verklig risk. 

Trots detta anser han att Sverige är bättre rustat nu än under det tidiga skedet av coronapandemin, och han påpekar att det redan finns ett vaccin som tros kunna skydda även mot den nya varianten.

LÄS MER: Nya råd för resor till mpox-drabbade områden

Nya rekommendationer

Folkhälsomyndigheten har i dagarna gett ut nya rekommendationer för att minska spridningen av Mpox. Dessa gäller främst resenärer till områden där smittan sprids. 

De som återvänder från dessa områden uppmanas att vara uppmärksamma på symptom som sår och blåsor under tre veckor efter hemkomst och att kontakta vården vid misstanke om smitta. 

Vidare rekommenderas personer i utsatta områden att undvika nära och särskilt sexuella kontakter. Vissa individer kan också omfattas av rekommendationer för vaccination mot viruset.

Sammantaget pekar experterna på vikten av att agera snabbt för att förhindra att situationen förvärras, särskilt med tanke på den potentiella risken för att Mpox skulle kunna bli en luftburen infektion.

LÄS MER: 

Danskt bolag ökar produktionen av mpox-vaccin

Mpox: Flyktingkrisen ökar risken för smittspridning

/
stats