På grund av en viss bakterie har Livsmedelsverket uppdaterat sina råd för när du handskas med skördade grönsaker.
På grund av en viss bakterie har Livsmedelsverket uppdaterat sina råd för när du handskas med skördade grönsaker. - Foto: Andreas Hillergren/TT & Johan Nilsson/TT

Äter du din gurka så här? Då kan det vara en dödsfälla

Att odla och skörda grönsaker är både populärt, roligt och gott. Men det finns en baksida och det är att grönsakerna kan ha en livsfarlig bakterie på sig.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

För många svenskar resulterar sommarens varma väder och soliga dagar i grönskande trädgårdar och härliga odlingar. 

Augusti månad är tiden då de flesta av landets lantbrukare arbetar hårt under skördeperioden. I takt med att det för många är dags att skörda, i stort som smått, så finns det vissa saker som är viktiga att känna till. 

Skörda? Tänk på detta

Det krävs varken en stor gård eller ett lantbruk för att odla grönsaker hemma. Det går även bra att ha odlingen på balkongen eller i fönstret. Ett populärt sätt för att utveckla sina skördekunskaper, slippa handla vissa råvaror i butiken och för att minska miljöpåverkan.

Men i takt med att det är dags att skörda så har Livsmedelsverket gått ut med uppdaterade råd att tänka på när du hanterar dem – speciellt om du ämnar att lägga in dem.

Det finns nämligen en risk förenat med att göra egna inläggningar och förvara grönsaker så som gurka eller morot, bär och frukt i. 

Bakterien Clostridium botulinum kan i värsta fall föröka sig i behållaren och ge upphov till sjukdomen botulism, en väldigt ovanlig sjukdom men samtidigt väldigt allvarlig för den som drabbas.

MISSA INTE: Därför ska du vattna tomaterna med urin

Det gäller att vara försiktig när du lägger in grönsaker hemma. Foto: Jessica Gow/TT
Det gäller att vara försiktig när du lägger in grönsaker hemma. Foto: Jessica Gow/TT

Så förökar sig bakterien

Livsmedelsverket förklarar att bakterien Clostridium botulinum är en jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svampar. Bakterien förökar sig bara när det saknas syre och kan då producera botulinumtoxin. Detta är, enligt myndigheten, det mest kraftfulla naturliga gift man känner till.

”Botulinumtoxin kan leda till botulism, även om det är ovanligt. Botulism är en förgiftning som kan vara livshotande om den som drabbas inte snabbt får sjukvård”, skriver de på sin hemsida. 

MISSA INTE: Experten: Därför ska du börja odla redan i februari

Bakterien Clostridium botulinum är en jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svampar. Foto: Christine Olsson/TT
Bakterien Clostridium botulinum är en jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svampar. Foto: Christine Olsson/TT

Detta måste du tänka på om du lägger in grönsaker

Tack och lov finns det än så länge inga rapporter om att heminlagda och konserverade grönsaker varit orsaken till botulism i Sverige. 

Livsmedelsverket uppmanar trots det till att vara försiktig när du lägger in grönsaker och annat när du vill lagra dem över tid. Använder du olja utan att först ha hettat upp den bör du förvara behållaren i kylskåpet och äta upp innehållet inom ett par dagar. Ska den hålla över tid så behöver du dock hetta upp grönsakerna ordentligt för att sedan kylförvaras.

– För att få en inläggning som håller mer än några dagar måste du hetta ta upp grönsakerna ordentligt innan du lägger in dem i oljan. 100 grader i minst 15 minuter behövs för att förstöra den variant av Clostridium botulinum som annars kan föröka sig även i kylen, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Det finns dock ytterligare en variant av bakterien som inte dör vid upphettning. 

– Det finns ännu en variant av bakterien som inte förstörs vid upphettningen, men den kan inte föröka sig i kyla. Det är därför viktigt att alltid ha sina oljeinläggningar i kylskåp. 

LÄS MER: Här är grönsaken du ska äta för att maxa ditt näringsintag

Symtomen du ska se upp för

Botulinumtoxin är ett oerhört kraftigt nervgift som förlamar musklerna. Sjukdomssymtomen uppstår efter ett par timmar, eller ett par dagar, efter att du fått i dig bakterien. 

Symtomen du uppvisar då är illamående och kräkningar, problem med synen, tal- och sväljsvårigheter, muskelsvaghet och andningssvårigheter.

”Förgiftningen kräver omedelbar vård eftersom den i sin allvarligaste form kan leda till döden på grund av att andningsmusklerna förlamas”, skriver Livsmedelsverket om bakterien Clostridium botulinum.

LÄS MER: 10 grönsaker som är lätta att odla – enkla knepen för att lyckas i landet

Mat
/
/
/
stats