Expertens tips för att kunna odla redan på vintern.
Expertens tips för att kunna odla redan på vintern. - Foto: Johan Nilsson/TTLeif R Jansson / TT​​

Experten: Därför ska du börja odla redan i februari

Att odla kan vara både roligt, gott och ekonomiskt. Nyheter24 har sammanställt expertens tips för att kunna odla utomhus redan i februari.


Odling är ett intresse som växer i Sverige. Det är både roligt och smart att odla egna grönsaker till hemmet, istället för att lägga dyra pengar på matbutiken. Experten och odlaren Julia Brinkman menar att det finns många fördelar med att börja utomhusodlingen redan på vintern. 

– Börjar du ute så tidigt som december till och med, så slipper du att på våren avhärda plantorna. De är redan redo för sommarsäsongen. Fördelen jag ser som störst är att du får plats med så himla mycket mer utomhus än inomhus på dina fönsterbrädor, säger Brinkman i ett samtal med P4 Östergötland

Därför ska du ALLTID förvara dina tomater upp och ner

Expertens tips för att odla i februari

Det finns några tumregler att följa för att odlingen ska överleva. Brinkman förklarar att det finns en del grödor som inte klarar av kylan, exempelvis gurkväxter och tomat. Däremot finns det andra som frodas av en kylig omgivning. Bland de som gillar kyla finns exempelvis morot, spenat och mangold, enligt Allt om trädgård

Brinkman menar att det är viktigt att dubbelkolla vilka grödor som gillar vintern innan man planterar. 

– Man får ta en snabb googling på vilka grödor som klarar kylan. Sen tycker jag att man behöver täcka sina sådder om man till exempel har en liten back så att det inte blir övervattnad av nederbörden, säger Brinkman till P4 Östergötland

Här är grönsaken du ska äta för att maxa ditt näringsintag

10 grönsaker som är lätta att odla – enkla knepen för att lyckas i landet

Så odlar du enkelt din egen potatis – inomhus

/
Senaste nytt

Börsen ser ut att inleda veckan nedåt

Bidragsstopp: Jakt på stenmård kan upphöra

Miljoner har satsats på att försöka utrota stenmården, men nu har Naturvårdsverket avslutat finansieringen av projektet, rapporterar Kristianstadsbladet.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vetlanda

"En till sjukhus efter olycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Per Skoglund tappar det helt i Nyhetsmorgon: ”Helv...”

Travexperten Per Skoglund visste inte var han skulle ta vägen i Nyhetsmorgon i lördags.

Trafikolycka på E20 – körfält avstängt

"På E20, i höjd med Jerikotunneln och i riktning mot Göteborg, är två personbilar inblandade i en olycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Kinnevik säljer Tele2 till utländska ägare

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik har gjort upp om att sälja hela sitt innehav i telekombolaget Tele2 för 13 miljarder kronor till utländska ägare, skriver Kinnevik i ett pressmeddelande. Tele2 bildades av Jan Stenbeck på 1980-talet.