Ett nytt förslag om eldning av trädgårdsavfall har presenterats.
Ett nytt förslag om eldning av trädgårdsavfall har presenterats. - Foto: Bo Jansson/STELLA Pictures & Henrik Montgomery/TT.

Nya regler 1 december – gäller alla med trädgård och tomt

Återigen diskuteras det huruvida man får elda trädgårdsavfall på sin tomt eller inte. Regeringen har presenterat ett nytt förslag som förhoppningsvis kommer att göra lagen tydligare.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Den 1 januari 2024 trädde en lag i kraft, baserat på ett EU-direktiv. 

Lagen innefattar ett förbud mot att elda i trädgården. Trädgårdsavfall som växtdelar, gräsklipp, löv och grenar måste göras av på annat sätt.

I en intervju med Nyheter24 förtydligade Milla Sundström, handläggare på avfall- och kemikalieenheten på Naturvårdsverket, vad den nya lagen innebar för personer med trädgård och tomt. 

– Man ska lämna in det på återvinningscentralen i sin kommun eller kompostera det på plats om man har utrymme att göra det, sa hon då. 

Man eldar i tunna. Foto: Fotograferna Holmberg/TT.

LÄS MER: Nya lagen många husägare missat – kan ge 3 000 kronor i böter

Lagen skapade förvirring – tolkades olika

Den nya lagen hade gått över huvudet på många vilket slutade i att regeringen fortsatte arbetet med frågan om trädgårdsavfall. Otydligheten gjorde även att kommunerna hanterade lagen på olika sätt. 

– Det är uppenbart att det behövs förtydligande av den här regleringen så det inte blir så många missuppfattningar, sa Romina Pourmokhtari (L) till TT då.

Förslaget: Då kan det bli tillåtet att elda igen

Nu backar regeringen och föreslår nya regler för trädgårds- och parkavfall.

I regeringens förslag står det att det ska vara tillåtet att elda avfall vid sitt hus om det kan göras med minimala störningar för omgivningen. Men det kommer inte att vara tillåtet året om, enligt förslaget. 

Trädgårdsavfall. Foto: Jeppe Gustafsson/STELLA Pictures.

MISSA INTE: Förslaget: Ny lag för kontanter – så påverkas du

Därför skiljer eldningsförbudet från kommun till kommun

Kommuner kommer, precis som i dag, att styra över när det är tillåtet att elda på sin tomt. Milla Sundström på Naturvårdsverket förklarar varför det skiljer sig mellan kommunerna.

– Att det ser olika ut bland kommunerna beror på att kommunerna har olika förutsättningar. Medan man vårstädar i trädgården i södra Sverige kan det ju fortfarande ligga snö i norra delen av landet så att man har olika veckor då eldning tillåts är inte så konstigt, säger hon till Nyheter24, och fortsätter:

– Men det beror förstås också hur bebyggelse etcetera ser ut och helt enkelt vilken bedömning kommunen gör av vilka följder eldningen kan ge, säger hon till Nyheter24. 

Milla Sundström, handläggare på avfall- och kemikalieenheten på Naturvårdsverket.

Vad gäller de så kallade eldningsveckorna som finns i vissa kommuner, förklarar Sundström att de kan komma tillbaka beroende på vad den aktuella kommunen beslutar om. 

– När det gäller eldningsveckor är det ofta något som har tillämpats länge och sedan nuvarande regler trädde i kraft 1 januari 2024 ställs högre krav än tidigare för att kommunen ska kunna föreskriva om eldning. Av den anledningen har en del kommuner tagit bort eldningsveckorna. Men, nu finns som sagt förslag på nya regler igen.

LÄS MER: Så ser det nya eldningsförbudet ut – i grannländerna

Får man elda majbrasa?

Eldning vid allmän sammankomst eller offentlig tillställning som har tillstånd enligt ordningslagen bör få genomföras, föreslår regeringen och Naturvårdsverket håller med. 

Majbrasa. Foto: Nisse Nilsson/STELLA Pictures.

Det innebär att dispenskravet för majbrasor kan tas bort. 

MISSA INTE: Ny lag föreslås – det kan bli förbjudet 2026

Den 1 december kan förslagen träda i kraft

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 december i år.

– När det har fattats beslut om nya regler kommer vi att ta fram vägledning till dem, men fram till dess hänvisar vi till regeringens förslag och vårt remissvar, säger Sundström på Naturvårdsverket.

Fram till att regeringen har beslutat om de nya förordningsändringarna gäller de gamla reglerna från 1 januari 2024.

/
stats