Polisen kan omhänderta ditt husdjur när du dör.
Polisen kan omhänderta ditt husdjur när du dör. - Foto: Matt Rourke/TT & Pexels

Det händer med ditt husdjur när du dör: "Omhändertas"

Har du funderat på vad som händer med ditt husdjur om du plötsligt går bort? Nyheter24 reder ut allt du behöver veta för att ditt husdjur ska få det så bra som möjligt när du inte finns kvar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Vanligtvis lever människor längre än sina husdjur men ibland kan livet få en oväntad vändning så att du dör före ditt djur. Det är ett scenario som många helst inte vill tänka på, men händer med ditt älskade husdjur då? 

Nyheter24 har pratat med Joakim Johansson, chef för enheten för djurskydd hos Länsstyrelsen Stockholm, som berättar vad som händer med ditt husdjur när du dör, och vad du ska göra för att djuret ska få det så bra som möjligt.

MISSA INTE: Då måste myndigheten ta över ditt husdjur – omedelbart

Har du någon som kan ta hand om ditt husdjur?

Ditt husdjur är beroende av att du såväl ger den mat som din uppmärksamhet. Utan dig skulle ditt husdjur inte klara sig och därför är det viktigt att djurägare har någon som kan ta hand om djuret om du hamnar på exempelvis sjukhus.

– Om djurägaren, medan den är frisk, redan har förberett för djuret så underlättar det mycket både för djurägaren, djuret och djurägarens anhöriga. Vi brukar uppmana djurägare till att ha ett kort i plånboken, väskan eller på exempelvis ytterdörren med information om vem som kan ta hand om djuret i det fall djurägaren inte kan detta, säger Joakim Johansson till Nyheter24.

Ditt husdjur behöver din tillsyn för att må bra. Foto: Pexels

MISSA INTE: Katter avlivas – ägare vill åka på semester: ”Hjärtlöst”

Då kan ditt husdjur omhändertas 

Men om du inte har någon anhörig som kan ta hand om ditt husdjur kan det omhändertas av polisen och länsstyrelsen.

– Om polis är på plats i en bostad där någon avlidit och det finns djur kvar, brukar de vanligtvis undersöka om det finns någon anhörig eller annan som kan ta hand om djuren. Finns inte detta så omhändertas djuren enligt djurskyddslagen, djuren förs till en uppstallningsplats och därefter lämnar polisen över ärendet till oss på Länsstyrelsen för vidare handläggning, säger Johansson.

Katthem. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

MISSA INTE: Hundägare varnas för nya produkten: "Riktigt obehaglig"

Då kan ditt husdjur avlivas

När husdjuret har blivit omhändertaget av Länsstyrelsen förs det till en uppstallningsplats, där de senare gör en utredning som är avgörande för djurets framtid.

– Därefter kommer beslut fattas om djuret kan omplaceras eller det behöver avlivas, säger han.

MISSA INTE: 900 000 katter är olagliga – ägarna riskerar böter

/
/
stats