Dansband rasar mot högre kostnader: "Diskriminering"
Sugen på att dansa till dansband? Då kan det bli dyrt. Nu rasar dansbanden mot politikerna och menar att de diskrimineras.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
23 svenska dansband rasar mot vad de anser vara en orättvis behandling av deras musikgenre. I en debattartikel på Expressen menar de att dansbandskulturen utsätts för diskriminering av svenska riksdagspolitiker, och pekar på den högre momssatsen som tillämpas på deras evenemang som ett exempel på detta "svek".
Kärnan i problemet ligger i skillnaden i moms som dansband tvingas hantera. När publiken går och dansar till ett dansband ligger momsen på 25 procent för entrébiljetten. Går man däremot på en konsert, även om det är samma dansband som spelar, är momsen endast 6 procent, eftersom konserten då betraktas som "kultur".
Denna skillnad i behandling skapar frustration bland dansbandsmusikerna, som anser att deras genre behandlas som mindre värd än andra musikformer.
"Beslutsfattarna hävdar att dans till dansband handlar om ‘nöje’ och inte ska klassas som ‘kultur’. Men det finns flera faktorer som visar på motsatsen", skriver representanterna från dansbandsbranschen.
LÄS MER: Donnez årets dansband
En kultur i marginalen
Debattörerna påpekar också att under pandemin betraktades dansband som kultur när de beviljades statliga kulturstöd, precis som många andra artister.
Men nu, i en tid när dansbandskulturen hade hoppats återhämta sig efter pandemin, är situationen en annan. Trots att dansbanden spelar på både kulturfestivaler och i kommunala kulturhus, får de inte åtnjuta samma fördelar som andra artister vad gäller entréavgifter.
"Men när det gäller entréavgifter till dansband, där publiken inte sitter ner utan dansar, så gäller inte den lägre kulturmomsen. Hur förklarar ni det?" frågar dansbanden retoriskt, riktat till de ansvariga politikerna.
MISSA INTE: Känd musiker död – jobbade med Abba och Ted Gärdestad
En levande kultur
Dansbanden menar även att deras musik är viktig för många människor i Sverige, särskilt för den yngre generationen. De poängterar att deras evenemang ofta är alkoholfria och att den moderna dansen som framförs inte bara är ett nöje, utan också har hälsofrämjande effekter.
"Dagens dansbandskultur är till den absolut största delen helt alkoholfria tillställningar. Människor träffas för att dansa till levande musik. I praktiken innebär det för merparten av besökarna flera timmar av rörelse och social gemenskap.", påpekar de i debattartikeln.
LÄS MER:
Turnéartisterna drar in över 100 miljoner – på biljettförsäljning
Allt om Lasse Stefanz: Medlemmar, låtar och Melodifestivalen