Swish går ut men en varning till sina användare på sin hemsida.
Swish går ut men en varning till sina användare på sin hemsida. - Foto: Magnus Lejhall/TT & Caisa Rasmussen / TT

Ny skarp varning från Swish – för att undvika bedrägeri

Betaltjänsten Swish går ut med en skarp varning till privatpersoner som använder tjänsten.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det finns flera olika tjänster och appar för att kunna föra över pengar till andra privatpersoner via mobilen. I Sverige är den dominernade tjänsten Swish som lanserades 2012. 

I dag används tjänsten av både privatpersoner, företag och organisationer. Totalt används Swish av 8,5 miljoner privata användare och 325 000 företag.

Men under den senaste tiden har även bedrager som vill lura till sig pengar börjat använda appen.

LÄS MER: Galna summan: Så mycket pengar swishar svenskarna

Bedragare använder falsk Swish-app

Bedrägerier har blivit allt vanligare och antalet anmälda bedrägeribrott ökade under 2023 med hela 22 procent jämfört med året innan.

På flera platser i landet har en ny bedrägeri-trend uppmärksammats där bedragaren använder en falsk Swish-app. Appen ser identisk ut som originalet men den saknar funktionen som gör riktiga transaktioner. 

Det innebär att appen används för att göra falska betalningar och bedrägerierna har hittills främst riktat sig mot restauranger.

— Det är tillräckligt för att veta att det är en nya trend. I de här fallen pratar vi om tusenlappar varje gång. Vi kan anta att fler har blivit lurade på mindre belopp, säger kommunpolisen Ghadi Ghazale till Hallands Nyheter.

Antalet bedrägerier har ökat rejält. Foto: Caisa Rasmussen / TT

LÄS MER: Nya trenden: Betalning med falsk Swish-app

Swish går ut med ny varning 

Nu har Swish gått ut med en ny varning på sin hemsida för att skydda sina användare mot bedragare. När besökare kommer in på webbplatsen möts de av följande text:

"Swish kontaktar aldrig privatanvändare via telefon, mejl eller sms. Om du har blivit kontaktad av någon som uppger sig vara från Swish ska du inte svara på smset/mejlet eller fortsätta samtalet. Kontakta sedan polisen.", skriver de på hemsidan.

MISSA INTE: Swishs uppmaning – så ska du skydda dig

Har du sett uppmaningen i appen?

De har även sedan en tid tillbaka en varning i appen. Där möts användaren av texten "Swisha inte på någon annans uppmaning"

Om man klickar på informationsrutan kommer det upp en text som förklarar att de har blivit allt vanligare att bedragare lurar till sig pengar med hjälp av bluffsms och bluffsamtal. De rekommenderar därför att man inte ska swisha på uppmaning av någon annan.

Foto: Privat
Information om bedrägerier. Foto: Privat

MISSA INTE: Så mycket får du swisha – beroende på bank

/
stats