Kritikstorm mot ny köttfärs – innehåller både kött och grönt
Ica och Axfood är några av matjättarna som släppt en färs bestående av både grönsaker och kött. Produkten stiger i popularitet – men bland Nyheter24:s läsare är tonen desto mer skeptisk.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Hushållsfärs, Nöt & Grönt-färs, Hybridfärs – kärt barn har många namn.
Men en sak som är säker, det är att den relativt nya produkten blir allt mer populär i de svenska hushållen.
Flera matjättar har börjat sälja egna varianter av färsen, däribland Ica vars "Hushållsfärs" är gjord på 70 procent nötfärs och 30 procent ärtfärs, och Axfood som säljer färsen "Nöt & Grönt" bestående av 50 procent nötfärs, 25 procent morot och 25 procent blomkål.
Framgångsreceptet: Enkelt och begripligt
Ellinor Puerto, sortimentsutvecklingschef på Dagab, lyfter faktorer som att produkten ser ut som köttfärs, smakar köttfärs och är placerad i kylen bredvid annan färs som en del av framgångsreceptet.
– När det är för komplicerade produkter – som man inte förstår hur de ska användas – som är dyrare och krångligare, då köper man det inte. Det måste vara enkelt, man måste förstå den direkt och vad man ska göra med den, säger hon till TT.
LÄS MER: Kunder rusar till matbutikerna – här är varan de vill köpa
Kritiken mot färsen: "Skulle aldrig testa"
Bland Nyheter24:s läsare är inställningen till färs gjord på både kött och grönsaker dock splittrad.
Tidigare i veckan fick en post på Facebook snabbt stor uppmärksamhet och har i skrivande stund över 700 kommentarer.
Majoriteten av kommentarerna är skeptiska, eller missnöjda med smak och textur efter att ha testat.
Så här låter några av de mer negativt inställda kommentarerna:
"Ett sätt för butikerna att tjäna mer pengar. Man tillsätter billiga morötter i färsen, och tar ändå samma pris. Om jag vill ha morötter i färsen, så kan jag köpa dessa billigt och blanda i färsen."
"Vilken nöt har kommit på detta? Vill jag ha i grönt o rotfrukter i köttfärsen ska jag ha i dem på den tiden jag vill ha i dem och i den form jag vill ha dem (rivna, strimlade eller bitar)."
"Självklart skulle jag aldrig testa, jag har ju ingen aning om vad som är i den och dessutom, om jag vill ha grönsaker till köttet då lagar jag det vid sidan av."
Andra är mer positiva:
"Absolut skulle jag testa man kan undvara kött och låta djuren få leva."
"På Ica finns hushållsfärs 70% nötfärs 30% Ärtfärs den är godare än nöt o grönt"
"Jag köpt den flera gånger och tycker den är god till köttfärssås och taco"
"Helt ok. Man fick provsmaka den på Willys som tacos. Till och med barnen som inte äter grönsaker tyckte den var god."
LÄS MER:
Nyheter idag – aktuella nyheter från Sverige och världen
Kunderna rasar efter Icas misstag: “Grishud”
Icas svarar på kritiken
När Nyheter24 kontaktar Ica och presenterar en del av kritiken mot färsen får vi svaret att målet var att skapa en produkt som liknar vanlig nötfärs så mycket som möjligt.
"ICA Hushållsfärs har tagits fram för att göra det snabbt och enkelt att äta mer växtbaserat i vardagen, utan att tumma på vare sig smak eller användningsområde och till ett lägre pris. Därför har vi gjort den så lik en traditionell nötfärs som möjligt, för att fler ska våga prova", skriver pressansvarig Jenny Gerdes och fortsätter:
"Samtidigt finns självklart alla traditionella färsalternativ kvar i ICA-butikerna för de som hellre väljer det."
Axfood svarar på kritiken
Axfood kommer, via presschefen Magnus Törnblom, med ett liknande svar:
"Visst kan man dryga ut vanlig färs med grönsaker och rotsaker, det är det många som gjort genom åren och det uppmuntrar vi gärna också. Men om man tycker det är bekvämare att köpa en färdig färs där det redan är gjort så är Nöt & Grönt ett alternativ som alltfler kunder kommit att uppskatta."
"Vi tror att kombinationen av att produkten är bra både för klimat och hälsa, och dessutom billigare, har bidragit till att så många gillar den."
MISSA INTE: