Mordet på Zaida Catalán: FN, Kongo, familj och dom
Den svenska FN-experten Zaida Catalán mördades i Kongo 2017. Totalt dömdes 51 personer för mordet på Catalán, hennes kollega och hennes tolk.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Dog Zaida Catalán i Kongo?
Zaida Catalán blev kidnappad i provinsen Kasaï Central i Kongo-Kinshasa i mars 2017.
Catalán, kollegan Michael Sharp och deras tolk Betu Shintela ska ha förts bort av fyra kongoleser. Samtliga skulle någon vecka senare hittas mördade.
Zaida Catalán familj – vilka är de?
Cataláns mamma är Maria Morseby. Hennes pappa är Mario Catalán, som var en politisk flykting från Chile.
Morseby har framträtt i flera olika intervjuer med media efter att dottern mördades.
I en intervju med Malou von Sievers 2022 berättade mamman att hon och Zaida var mycket nära varandra och att de hade firat nyår ihop, tre månader innan Zaida mördades.
– Zaida var en oerhört kärleksfull, varm och passionerad person. Hon gick så intensivt in på allt hon gjorde, sa Morseby i intervjun.
Zaida hade även en syster, Elizabeth Morseby, född 1988 och som därmed är åtta år yngre än Zaida.
Vad hade Zaida Catalán för utbildning?
Zaida Catalán gick juristutbildningen vid Stockholms universitet.
Arbetade Zaida Catalán för FN?
Catalán arbetade under tiden för sin död som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd. Hon var i Kongo-Kinshasa för att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer, enligt TT. Hon började sin karriär inom FN sommaren 2016.
Mellan åren 2001 och 2005 var hon aktiv inom Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön Ungdom.
Hon var länge aktiv inom Miljöpartiet, styrelseledamot för Djurens Rätt och Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, enligt Svenskt kvinnobiografiskt lexikon.
Jobbade Zaida Catalán med Michael Sharp?
Ja, Zaida Catalán jobbade tillsammans som FN-expert med amerikanska Michael Sharp. Båda var på uppdrag av organisationen i Kongo.
Vilka dömdes för mordet på Zaida Catalán?
2022 dömdes 51 personer till döden vid militärdomstolen i Kananga för de tre morden. De hade lytt order från översten Jean de Dieu Mambweni, som själv gick fri från något straff för morden.
Mambweni greps dock redan 2018 misstänkt för att ha varit med och organiserat morden på Catalán och hennes medresande, efter ett avslöjande från SVT:s "Uppdrag granskning". Av den dokumentären hade det framgått att en FN-rapport mörkat uppgifter om att den kongolesiska staten kan ha varit inblandad i morden.
Mambweni dömdes istället för att inte ha följt order och ha underlåtit att ha hjälpt personer i fara, enligt TT.
Zaida Catalán-priset och stiftelsen
Efter Cataláns död upprättade Grön Ungdom Zaida Catalán-priset som delas ut årligen till personer som "genom sin handling bland annat visar på stort mod, kämpar för en bättre och fredligare värld och handlar på ett sätt som juryn tror att Zaida Catalán skulle beundrat".
Bland annat Magnus Walan, Nina Rung och Gabriella Kärnekull Wolfe har fått priset.
2020 inrättades 1325-stipendiet av Folke Bernadotteakademin, tillägnat Zaida Cataláns minne.
Zaida Catalán dokumentär
P3 Dokumentär har släppt ett program om mordet på Catalán under namnet "Mordet på svenska FN-experten Zaida Catalán". Även en bok har skrivits av journalisten Staffan Lindberg om mordet på Zaida Catalán.