Smörkniven bör inte förvaras i kylen.
Smörkniven bör inte förvaras i kylen. - Foto: Privat

Därför ska du aldrig ha smörkniven på paketet i kylskåpet

Har du smörkniven i kylskåpet? Då kan det vara dags att tänka om.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Att behöva ta en fram en ny smörkniv varje gång man ska bre sina mackor är omständigt.

Varför inte bara förvara den använda smörkniven direkt på smörpaketet i kylskåpet, så man kan använda den om och om igen utan att behöva diska? Det är ju mycket smidigare.

Så resonerar nog många av oss – men att ha kniven i kylen är faktiskt en dålig idé.

LÄS MER: Felet du gjort med din soja – hela livet

Vad gör du med smörkniven efter användning? Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kan leda till matförgiftning

Att förvara en använd smörkniv i kylskåpet är nämligen väldigt ohygieniskt. Den kan lätt bli en bakteriefälla, något som Anna Vikström, sakkunnig på Hygieniapassi.fi, förklarar för Yle.

– Jag rekommenderar verkligen att du byter ut den till en ren varje gång, för visst växer mikroberna långsammare i kylskåp, men de slutar ändå inte växa helt, säger hon till nyhetskanalen och fortsätter:

– Dessutom överförs smuts från dina händer till kniven, och det kan också fastna brödsmulor som är en bra grogrund för mikrober.

Hon förklarar vidare att mikroberna på smörkniven kan leda till matförgiftning. Särskilt stor risk är det för listeriabakterier, som trivs hyfsat bra i kyla.

Ser det ut så här i ditt kylskåp? Foto: Privat

LÄS MER: Många förvarar bananerna helt fel – blir bruna på nolltid

"Det är sjuka människor som har det"

I Nyheter24:s podcast Ingredienserna är Philip De Giorgio, krögaren Jesper Kvarnefält och superkocken Mikael Einarsson oeniga i den viktiga frågan om var smörkniven hör hemma.

Philip De Giorgio tycker att det bara är "sjuka människor" som har smörkniven på paketet i kylen, medan Jesper Kvarnefält erkänner att han har den där för att göra det enklare för barnen.

Hela diskussionen och avsnittet av Ingredienserna kan du lyssna på här:


LÄS MER: Populär restaurang i storbråk – besökare hotar med bojkott

LÄS MER: Erik Videgård: Här är Sveriges bästa kinesiska restauranger

/
/
Mat
stats