Nyheter24
Annons

Larm om falsk honung i svenska butiker – 36 av 40 var fejk

Publicerad: 30 maj 2025, kl. 22:17
Uppdaterad: 30 maj 2025, kl. 22:18
Genrebild på biodlare och honung.
Det larmas om honungsfusk runt om i landet. Foto: Henrik Montgomery/TT & Janerik Henriksson/TT

Falsk honung säljs i svenska butiker utan att upptäckas. Det varnar Biodlingsföretagarna för som via egna tester kartlagt problemet – och hittat ett tydligt mönster.

Honung som säljs ska inte innehålla någonting annat än just honung. Alltså inga andra ingredienser, färgämnen eller tillsatser. Men den dystra verkligheten är tyvärr en annan – honung tillhör nämligen ett av de livsmedel som det fuskas allra mest med. 

Något som blev tydligt år 2022 när EU genomförde en studie där ett hundratal importerade honungssorter testades. Resultatet var slående: 46 procent av varorna hade blandats ut på olika sätt. Ofta med olika typer av sockerlösningar.

36 av 40 var utblandade 

Nu har den svenska branschorganisationen Biodlingsföretagarna gjort ett eget test av honungen på den nationella marknaden. Det visade att hela 36 av 40 produkter var utblandat med annat än honung. 

Annons

Fusket följde dessutom ett och samma mönster – alla utspädda honungsprover var importerade från andra länder. Bara fyra av dem innehöll alltså äkta honung – och de var alla från Sverige. En viktig detalj i sammanhanget är att testet gjordes med dna-teknik – en metod som inte godkänts av EU.

– Det är framför allt Kina och Vietnam som har lärt sig att tillverka någon form av syntetisk honung. De har lärt sig att modifiera den här sockerlösningen på ett sätt så att den traditionella analysmetoden inte avslöjar den, säger Yngve Kihlberg, ordförande för Biodlingsföretagarna, enligt DN.

Genrebild. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

Handlar om pengar

För DN förklarar Kihlberg att det är pengar som driver fusken,  eftersom utspädd honung är billigare att producera vilket i sin tur pressar ner priserna i matbutiken. Förlorarna blir biodlare som konkurreras ut på marknaden, och konsumenten som i sin tur blir lurad.

Den metod som Livsmedelverket i dagsläget använder för att upptäcka bluff-honung är att mäta de substanser produkten innehåller. Men studiernas resultat tyder på att det inte fungerar. Nu pågår det ett arbete på EU-nivå för att ta fram nya sätt honung kan säkerställas på – vilket också kan innebära att dna-test blir godkänd som metod. Vilket var avgörande i Biodlingsföretagarnas kartläggning.

– Så fort att man har en godkänd analys, då är det bara att plocka bort produkterna. Men än så länge har vi ingen analysmetod som faktiskt kan detektera fusket, säger Ellen Edgren, enhetschef på Livsmedelsverket till DN.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons