Forskare vid bland annat universitetet i Göttingen i Tyskland har undersökt hur väl varje land klarar av att försörja sin befolkning med näringsriktig mat utan att behöva köpa livsmedel från andra länder.
Studien, som publicerats i tidskriften Nature Food, har tittat på sju olika livsmedelsgrupper: frukt, grönsaker, mejeriprodukter, fisk, kött, växtbaserat protein och stärkelserika basvaror.
Bara Guyana
Av de 186 länder som ingick i studien är det enligt forskarnas modeller bara Guyana i Sydamerika som klarar detta. Kina och Vietnam klarar sig på egen hand inom sex av sju livsmedelsgrupper.
Alla europeiska länder, inklusive Sverige, klarar att producera tillräckligt med mjölkprodukter för att möta nationella kostrekommendationer. Även köttproduktion ligger på höga nivåer i större delen av Europa. Men vi i Norden klarar i dag inte att förse oss själva med tillräckligt frukt och grönt, enligt forskarnas genomgång.
För lite växtbaserat
Globalt sett producerar 65 procent av länderna mer kött och mejeriprodukter än vad deras befolkning egentligen behöver sett till rådande näringsrekommendationer.
Det finns ett globalt underskott på näringsrika växtbaserade livsmedel. Mindre än hälften av länderna i studien producerar tillräckligt med växtbaserat protein – exempelvis bönor, kikärtor, linser, nötter och frön.
Forskarna skriver också att Europas framtida livsmedelssäkerhet inte bara handlar om att trygga tillgången – utan också om att förändra konsumtionsmönster. Överproduktionen av animaliska produkter, i kombination med låg självförsörjning på växtbaserade livsmedel, pekar mot att vi behöver anpassa både av klimatskäl och för att öka vår motståndskraft i kristider.