Nyheter24
Annons

Många förstör sina nyköpta jordgubbar – så undviker du det

Publicerad: 4 juni 2025, kl. 21:00
En skylt där det står svenska jordgubbar och en tallrik med jordgubbar som en kvinna äter ifrån.
Så kan du göra jordgubbarna extra goda i år. Foto: Janerik Henriksson/TT & Martina Holmberg/TT.

Sommaren är här och det också årets jordgubbssäsong. Det finns ett knep att ta till för att få bären extra goda i år.

Jordgubbar är ljuvliga enligt många, men en liten handling kan förstöra mycket av glädjen med dem.

Knapriga och kalla jordgubbar direkt från kylskåpet har länge varit en sommartradition, men enligt Huffington Post har det visat sig att vi har ätit dem helt fel. 

Jordgubbar ska inte serveras kalla – enligt experten

Jordgubbar bör inte serveras kalla, menar bärproducenten Driscoll’s. 

Annons

Enligt deras rekommendationer bör jordgubbar tas ut ur kylskåpet en till två timmar innan de äts. På så sätt hinner de nå rumstemperatur och därmed utveckla sin fullständiga smak.

Låt jordgubbarna stå på köksbänken i sommar

Driscoll’s betonar att jordgubbar kan förvaras i upp till fem dagar i originalförpackningen i kylskåpet, men att de smakar bäst när de får värmas upp lite innan servering. De rekommenderar också att man sköljer dem precis innan man äter dem.

Driscoll’s är inte de enda som ställer sig bakom detta, skriver tidningen. Southern Living rekommenderar en halvtimme på köksbänken, BBC Good Food säger en hel timme och Worcestershire County Council har sagt att jordgubbar bör uppnå rumstemperatur innan servering.

Dan Souza från America’s Test Kitchen förklarar varför det fungerar: ”Bara lite värme räcker för att dra ut aromerna från frukten och ut i luften, medan kyla dämpar de söta smakerna.”.

Slutsatsen är tydlig: Om man vill få ut det mesta av jordgubbar i sommar bör man låta dem stå på köksbänken ett tag. Det är en liten förändring som kan göra stor skillnad, skriver tidningen. 

Kommentarer

Annons
Annons
Annons