På Alfvénlaboratoriet på KTH värms plasma upp till en miljon grader. Tanken är att efterlikna solens miljö, där väteatomer under ett kolossalt tryck pressas ihop och blir heliumatomer. Restprodukten blir enorma mängder energi.
— Egentligen behöver vi komma upp i ännu högre temperaturer för att kompensera för trycket inne i solen. Det kan vi inte återskapa på jorden, säger Peter Roos.
Han är vd på det svenska företaget Novatron Fusion Group och tar emot i samband med att bolagets nya anläggning lanseras på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.
— När de fick höra talas om att vi är på väg att hitta den sista saknade pusselbiten för att kunna bygga fusionskraftverk kontaktade de oss och ville att vi skulle komma till KTH, säger Roos.

Genombrott nära
Flera företag världen över arbetar med att göra verklighet av fusionsenergi och alla gör gällande att genombrottet är nära. Samtidigt har forskningen hävdat att fusionens gåta kommer att vara löst inom trettio år ända sen 1920-talet, då kärnenergin upptäcktes.
— Jag skulle säga att det rör sig om mindre än trettio år. De mest offensiva företagen har en lösning där man kommer att få ut energi redan innan 2030. Det återstår att se, men även om man missar det målet med ett par år så ligger de fortfarande väldigt bra till, säger Peter Roos.
— Vi får in stora mängder privat kapital eftersom näringslivet delar bilden att vi är nära ett genombrott. Dessutom har vi sådan datorkraft nuförtiden att det går att göra beräkningar och simulationer ofantligt mycket snabbare, fortsätter han.

Goda förutsättningar i Sverige
I Sverige finns ett antal unika faktorer som är gynnsamma för den här typen av verksamhet, enligt Peter Roos.
— Vi sticker ut när det gäller innovationer och entreprenörskap. Jag skulle säga att den förmågan kombinerat med den långa traditionen av avancerad teknikutveckling gör Sverige till en väldigt bra plats för den här typen av teknik.
Det är inga små ord att säga att ni kommer att förse världen med obegränsad energi. Kommer ni att göra det?
— Jag talar med en röst för hela fusionsindustrin. Vad kommer mänskligheten att göra när energi inte är en del av ekvationen, när energi inte är det som begränsar oss? Vi kommer att utveckla en teknik som gör det. Det är en spännande tanke.
