Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk fabrik på ockuperad mark

- 21/10/2008, 10:36 -

Svenska Assa Abloy, har en fabrik som ligger i en illegal israelisk bosättning på Västbanken och uppmanas nu att flytta fabriken.

Ett svenskt företag, Assa Abloy, har en fabrik på mark ockuperad av Israel. Fabriken ligger i en illegal israelisk bosättning på Västbanken, enligt en rapport från Diakonia, Swedwatch och Svenska kyrkan.

Nu uppmanas Assa Abloy att flytta fabriken i industrizonen Barkan, som är en del av den israeliska bosättningen Ariel, skriver organisationerna i ett pressmeddelande. De vill att fabriken flyttas till en plats där internationell lag respekteras.

– När Assa Abloy väljer att investera inom en illegal bosättning, så investerar de också i fortsatt mänskligt lidande, för både israeler och palestinier. Det innebär även att det svenska företaget bidrar till att motverka fredsprocessen, eftersom bosättningspolitiken är ett av de största hindren för denna process, säger Bo Forsberg, generalsekreterare på Diakonia i pressmeddelandet, enligt TT.

Assa Abloy säger sig ha tagit del av rapporten om företaget i Barkan. Assa har därför startat en internutredning som ska undersöka förutsättningarna för att flytta verksamheten, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Det är företagets dotterbolag, det israeliska låsbolaget Mul-T-Lock, som har sin fabrik på Västbanken. 2000 förvärvade Assa Abloy Mul-T-Lock.

Skrivet av: