Måndag 14 Jun
Stockholm

Assa stänger fabrik på Västbanken

Den svenska världsledande låskoncernen Assa Abloy har i åtta år drivit en fabrik på det ockuperade Västbanken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Olagligt, enligt en biståndsrapport. Nu ska Assa, sannolikt, flytta fabriken.

Assa Abloys fabrik tillhör det israeliska helägda dotterbolaget Mul-T-Lock som köptes år 2000. Den byggdes 1984 i industriområdet Barkan, som tillhör den israeliska bosättningen Ariel på Västbanken.

Trots de åtta år som gått krävdes ett tips till Joakim Wohlfeil, som arbetar med bistånd i konfliktområden för frikyrkornas biståndsorganisation Diakonia, för att betydelsen av fabrikens placering på ockuperad mark skulle nå företagsledningen.

Att driva fabrik där är uppenbart olagligt, skriver Diakonia tillsammans med Svenska kyrkan och Sidafinansierade sammanslutningen Swedwatch i en rapport på tisdagen.

– Det råder inga tvivel om hur den svenska politiken ser ut. Det finns inte ens en diskussion. Bosättningarna strider mot färdplanen för fred, vilket påpekas av såväl Sveriges regering som Världsbanken, säger Wohlfeil till TT.

När rapporten var på väg att nå offentligheten tillkännagav Assa att bolaget tänkte tillsätta en utredning om fabriken. På tisdagen säger informationschef Ann Holmberg att det i klartext betyder att företaget kommer att flyttas.

– Ja, med största sannolikhet. Det jobbar omkring 100 personer där så det är naturligtvis en process som kommer att ta ett tag.

Joakum Wohlfeil är trots beskedet frågande inför hur det kunde ta så lång tid att reagera.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela