Den nya lagen handlar om det kön som syns i personnummer och samordningsnummer – där den näst sista siffran visar det juridiska könet. Jämn siffra är kvinna och udda siffra är man.
Jämfört med den tidigare lagen sänks åldersgränsen för byte från 18 år till 16 år, med målsmans godkännande. Det krävs heller ingen könsdysforidiagnos som tidigare utan endast en vårdkontakt.
I april förra året klubbades lagen igenom men in i det sista var det en het debatt och två riksdagsledamöter från S och M bröt partilinjen genom att rösta mot förslaget.
Första förslaget 2018
Lagen bygger på ett förslag från den tidigare S-regeringen, som föregicks av ett annat slopat förslag från 2018. Sänkningen föreslogs då till 12 år, vilket kritiserades hårt och ändrades till dagens 16 år.
Sedan dess har kritik hörts från röster inom S samt från KD och SD, men även intern kritik inom M. Den främsta kritiken har handlat om att bytet går att göra som omyndig, men även att det inte krävs en könsdysforidiagnos. Kritiker har också pekat på att könsdysforidiagnoser ökat de senaste åren och att det inte är helt klarlagt varför.
Förespråkare som RFSL och RFSL Ungdom har dock beskrivit lagen som en delseger. De har i stället vänt sig mot att man fortsatt behöver söka vårdkontakt för att byta juridiskt kön, och att den enskildes självidentifikation inte blir fullt styrande. I resten av Norden krävs endast en ansökan till berörd myndighet.
Sterilisering krävdes
För att klubba igenom lagen valde M och L en ovanlig manöver efter att regeringens förhandling bröt samman. Partierna sökte i stället stöd hos oppositionen. Frågan var heller aldrig en del av Tidöavtalet så SD, som anser att lagen borde rivas upp, var inte en del av förhandlingarna.
Den gamla lagen kom till på 70-talet och fram tills 2013 krävdes att personer steriliserades för att ändra juridiskt kön. Sedan dess har över 500 personer fått 225 000 kronor i ersättning av staten. Lagen hade fokus på att personer som ville byta juridiskt kön också skulle genomgå könsbekräftande hormonbehandling och kirurgi.
Nytt är även att den gamla lagen delas upp i två lagar som blir oberoende varandra. Den andra lagen gäller den kirurgiska processen där den största förändringen är att det inte längre kräver Socialstyrelsens godkännande.