Sommaren är här och många planerar just nu sin utlandssemester. Men samtidigt som resväskan packas och flygbiljetterna bokas är det lätt att glömma bort hur viktigt det är att hantera pengar på rätt sätt utomlands. Felaktiga val vid uttag och betalning kan snabbt leda till onödiga avgifter och sämre växelkurser – något som i slutändan kan göra att reskassan minskar snabbare än tänkt.
Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, understryker vikten av att vara medveten om hur man använder sitt betalkort när man är utomlands:
– Oavsett om du reser till soliga stränder eller storstäder kan fel val vid uttag och betalningar snabbt leda till onödiga avgifter och sämre växelkurser som gör att reskassan sinar snabbare än planerat, säger han i ett pressmeddelande.
Ta ut pengar smart och i rätt valuta
Det bästa rådet är att ta ut pengar direkt i bankomater på plats, då dessa ofta ger bättre växlingskurser och lägre avgifter än växlingskontor som finns på flygplatser eller hotell. Bankomater använder den officiella interbankkursen, som ligger närmare den verkliga marknadskursen.
Vid uttag, välj alltid att ta ut pengar i lokal valuta. Då gör din egen bank själva växlingen, vilket oftast ger en bättre kurs än om den lokala banken gör det via något som kallas dynamisk valutaväxling. Det senare kan också innebära extra avgifter som inte alltid är helt tydliga.
Ett annat vanligt misstag är att ta ut många små belopp. Eftersom vissa banker tar en fast avgift per uttag är det bättre att ta ut lite större summor men mer sällan. Samtidigt bör man undvika att ta ut onödigt mycket kontanter.
Betala i lokal valuta
När du betalar med kort i butik eller restaurang är det också smart att välja att betala i lokal valuta. Om du väljer att betala i svenska kronor, gör butiken själva växlingen, vilket ofta leder till en sämre kurs och ibland med extra avgifter.
Om du ändå vill växla kontanter hemma innan resan är det bra att jämföra olika växlingskontor för att få bästa möjliga kurs och lägsta avgift.
Säkerhet och försäkringar – viktiga delar
Stefan Westberg rekommenderar också att ladda ner sin banks app för att snabbt kunna spärra kort om det försvinner eller blir stulet. Det är också klokt att alltid ha minst två kort med sig på resan och förvara dem på olika platser. Kontrollera dessutom att kortet är aktiverat för utlandsanvändning, något vissa banker kräver.
Innan resan är det också bra att se över vilka försäkringsvillkor som gäller för ditt kreditkort, särskilt om du har köpt resan med det. Många kreditkort har reseförsäkring som kan ge ersättning vid reklamationer och olyckor.
Glöm inte heller att gå igenom din hemförsäkring. Där ingår ofta reseskydd i upp till 45 dagar, vilket gäller både dig och medföljande barn under 18 år.
Sist men inte minst, tänk på att skydda dina kort och telefon. Lämna dem inte obevakade på hotellrummet om du inte kan låsa in dem, och undvik att lämna dem utan uppsikt på stranden eller vid poolen.