För många är ett centralt mål i livet pensionen. För andra är det att få fortsätta jobba trots uppnådd pensionsålder. Det senare har resulterat i att epitetet jobbonär kommit att bli allt mer populärt på senare år. Och faktum är att det visar sig att fler och fler svenska seniorer gärna jobbar vidare ett tag till.
62 000 i åldrarna 75 till 89 år var jobbonärer 2024
I en ny rapport från SPF Seniorerna visar det sig nämligen att Sverige ligger rekordhögt med flest arbetande seniorer inom EU.
Hela sex procent av 75 till 89-åringar är fortsatt aktiva i yrkeslivet. I åldersgruppen är hela 62 000 fortsatt arbetsföra under 2024, uppger SPF Seniorerna.
– Det är dags att både uppmärksamma och uppvärdera senior arbetskraft. Många vill fortsätta arbeta och har mycket att bidra med. Men i dag finns fortfarande hinder i form av stelbenta regler och åldersdiskriminering. Vi ska alla bedömas efter kompetens, inte kronologisk ålder, säger Maria Larsson, förbundsordförande SPF Seniorerna, i ett pressmeddelande.
Pensionären: "Jag vill köra på in i kaklet"
I en intervju med Sveriges Radio redogör en senior, som till vardags arbetar inom veteranpoolen, varför hon väljer att fortsätta arbeta.
– Jag är ganska rastlöst och gillar det fysiska. Men det förutsätter ju att kroppen håller.
Men huruvida det blir ytterligare 20 år i arbetslivet låter hon gärna vara osagt.
– Det känns lite tufft. Jag lovar ingenting, jag är lite dag för dag och tänker att jag bara ska köra på. Det här är en försäkring för livet att hålla sig igång. Slutar man och sätter sig ner så är det ju kört. Jag vill köra på in i kaklet, säger hon till radiokanalen.