Översvämningarna i Gävle sommaren 2021 var några av de värsta i Sveriges moderna historia. Hundratals fastigheter skadades – men enligt experter hade mycket kunnat undvikas.
Nu varnar experterna: liknande skyfall kan bli allt vanligare
Många skador beror på så kallat baktryck från avloppsnätet, berättar Staffan Moberg, klimatexpert på Svensk Försäkring, till Dagens Nyheter. Och det går ofta att förhindra med rätt förberedelser.
Du står ensam när regnet kommer – inte räddningstjänsten
Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är det i första hand du som privatperson som ansvarar för att skydda din bostad vid översvämning. Vid kraftiga skyfall fokuserar räddningstjänsten på att rädda samhällsviktiga funktioner – som sjukhus och äldreboenden.
Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur villaägare förväntas ta hela ansvaret själva – trots att konsekvenserna kan bli både omfattande och kostsamma. Samtidigt varnar experter för att skyfallen blir både fler och kraftigare i takt med klimatförändringarna, och att många fortfarande är dåligt förberedda.
Det betyder att du själv måste veta hur du skyddar ditt hem – innan regnet slår till.
Så minskar du risken för översvämning i hemmet:
Experter uppmanar först och främst alla att ta reda på hur utsatt området man bor i är. För Sveriges tio största städer har nu Dagens Nyheter tagit fram översvämningskartor som visar hur mycket vatten som väntas vid ett så kallat 100-årsregn, detta kan du hitta här.
Om du bor i ett riskområde? Då finns det flera konkreta saker du kan och kanske bör göra, informerar Moberg till Dagens Nyheter:
- Lägg sandsäckar vid utsatta ingångar – till exempel vid garagenedfarten.
- Köp en dränkbar pump – så du snabbt kan få bort vatten från källaren.
- Förvara värdefulla saker högt upp – gärna över golvnivå.
- Täck för golvbrunnar och avlopp i källaren – till exempel med en uppblåst fotboll i golvventilen.
- Installera en backventil – som hindrar avloppsvatten från att tryckas tillbaka in i huset.