Något som är lika synonymt med sommaren som sol och värme är nederbörd i form av regn. Det hör liksom den svenska sommaren till.
I tider då skyfall i allt större utsträckning riskerar att svepa in över Sverige finns det en grupp som kan hamna i kläm, nämligen husägare.
Hotet mot Sverige: Skyfall
Dagens Nyheter redogör för att när vatten sprutar ur brunnarna, pumparna kämpar febrilt med att tömma på vatten och trädgårdar översvämmas är det just husägare som riskerar att drabbas hårt av högre vattennivåer som kan orsaka översvämning.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, redogör i sin rapport ”Nationell risk- och sårbarhetsbedömning 2025” att skyfall utvecklats till ett av 26 särskilt allvarliga hot som nationen Sverige står inför.
”De aktuella riskerna spänner över hela hotskalan från fredstida krissituationer till krig. Tillsammans representerar riskerna den breda och komplexa hotbild som Sverige står inför och som det civila försvaret och krisberedskapen måste kunna möta”, skriver myndigheten i rapporten.
Utöver hotet om de ökande skyfallen i Sverige ser man även från MSB:s håll en högre risk även för värmeböljor och torka.
Villaägare bär det egna ansvaret
Dagens Nyheter redogör i sin artikel för hur villaägare också är de som själva bär ansvar för att skydda hus och hem. Det finns nämligen inga regler och särskilt ansvar för allmänheten eller myndigheter att skydda privatpersoners egendom.
Istället är det villaägarna, men även bostadsrättsföreningar och hyresvärdar, som bär det huvudsakliga ansvaret för att ha skydd mot skyfallen.
Villaägare kan få chocknota på hundratusentals kronor
Enligt tidningen skulle det i teorin kunna orsaka skador för hundratusentals kronor – om oturen är framme och skyfallen fortsätter komma i strid ström och hota fastighetsägare.
Regeringens utredare inom klimatanpassning, Johan Hjalmarsson, säger till tidningen att vissa kan drabbas orimligt hårt.
– Vi tycker att det är rimligt att kostnaderna för klimatanpassningen fördelas, men det finns en risk att vissa drabbas orimligt hårt. Det kommer att krävas kloka beslut i kommunerna, säger han och tillägger att Sverige ligger efter när det gäller klimatanpassningsarbetet:
– Vi ligger efter, det råder det ingen tvekan om. Men börjar vi nu finns goda chanser att förhindra det värsta.