I en undersökning, som Nyheter24 tidigare skrivit om, är många unga rädda för att ingen ska minnas dem efter deras död. Och cirka 500 000 svenskar går runt och är rädda för att ingen ska komma på deras begravning.
Men enligt Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus, brukar de anställda på begravningsbyråerna samlas och gå på begravningen om det skulle hända, så att ingen ska behöva vara ensam.
– Även om det förekommer så kallade ensambegravningar där ingen är på plats för att ta ett sista farväl är det dock väldigt ovanligt. Och i de fall det inträffar, ofta för att familj och vänner inte längre är i livet, ser vi på begravningsbyråerna till att alltid sammanstråla och finnas där för att skapa en värdig ceremoni, säger han.
En begravning kan se ut på olika sätt
När man har dött har många någon forma av begravning där nära, kära och bekanta får chans att ta farväl en sista gång. En begravning kan hållas på flera olika platser. Den kan vara en borgerlig begravning på en vacker plats man själv har valt eller i en kyrka eller i ett kapell.
Om man har sin begravning med Svenska kyrkan kan man inte välja vilka som ska få komma på begravningen, eller inte komma. Då är alla välkomna och man kan inte neka någon, inte ens sin värsta fiende.
Därför får du inte välja vem som får komma på din begravning
Man kan uttrycka sin önskan i Vita Arkivet om att någon inte ska få dyka upp. Förmodligen kommer denna person som inte är inbjuden respektera din sista önskan och inte dyka upp, men man kan aldrig neka den, skriver Fonus på sin hemsida.
Det är nämligen inte tillåtet att låsa dörrarna till exempel, eller stoppa någon från att komma in i kyrkan eller kapellet.
Den som har en privat borgerlig begravning på en annan plats kan dock hålla den privat och själv välja vilka som får delta och inte.