Snart har halva juli passerat och högsäsongen för fjällvandring närmar sig. Ett högtryck har dragit in över den svenska fjällkedjan och de närmaste dagarna kan det bli mellan 25 och 29 grader på flera håll.
— Temperaturerna ligger mycket över det normala för årstiden, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.
Vädret ställer till det
Men vädret i fjällen kan slå om snabbt. En undersökning från Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd, där fjällens destinationsbolag och STF tillfrågats, visar att det vanligaste misstaget en fjällbesökare gör är att underskatta vädret.
— Det är väldigt enkelt när solen skiner och det är varmt, som just nu, säger Per-Olov Wikberg, samordnare för Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.
Fjällvandrare tenderar dessutom att överskatta både tillgången till bra mobiltäckning och den egna konditionen.
— Det är en bidragande orsak till fjällräddningar, att man råkar ut för dåligt väder och är dåligt förberedd, säger Wikberg.
Fler ovana besökare
Allt fler utländska besökare och fler ovana besökare väntas söka sig till de svenska fjällen under kommande år, enligt undersökningen. Samtidigt har antalet dagsbesökare ökat – fler väljer dagsturer och bekvämt boende framför övernattning i samband med längre turer.
— Den gruppen bidrar oftast minst till fjällräddningar och problem. Det är vanligare om man går längre sträckor och är ute i flera dagar, säger Wikberg.
Kyla och regn är det värsta vädret – blir man blöt blir man nedkyld. De flesta fjällräddningar sker vintertid, och den senaste vintern omkom tolv personer i den svenska fjällkedjan. En ovanligt hög siffra, enligt Wikberg.
— Sommartid brukar det inte vara så allvarliga olyckor. Det kan vara fallolyckor i samband med klättring, men oftast handlar det om fjällvandrare som är allvarligt sjuka eller med mindre allvarliga skador, säger han.