Gotland gör det, Öland likaså. Nu undersöker också kommuner på Sveriges fastland möjligheten att rena havsvatten till dricksvatten för att säkra framtida dricksvattenförsörjning.
I Borgholms kommun på Öland föddes planen till ett avsaltningsverk ur en vattenbrist för tio år sedan. Inne på anläggningen i Sandvik på öns nordvästra del finns nu en pumpstation som via ett rör från Östersjöns djup för in havsvatten för att göra det drickbart. Salt, småfisk och sjögräs tas bort genom omvänd osmos- en teknik som genom högt tryck renar saltvattnet genom membran.
— Det gör att vi undviker krissituationer, säger Christian Wiström, vd Borgholm Energi, till TT.
Verket används året runt och förser dagligen invånare i närområdet med dricksvatten.
— Dricksvattnet blir rent, nästan för rent, eftersom vi efteråt måste tillsätta de mineraler vi får i oss i vanligt dricksvatten, säger Christian Wiström.
Fastlandet tar efter
På södra Gotland finns i sin tur Visby avsaltningsverk. De båda öarnas metod har nu inspirerat flera kommuner på fastlandet. På kommunens uppdrag utreder Kalmar Vatten nu förutsättningar att bygga ett avsaltningsverk. På grund av dålig tillgång till vatten ska Karlskrona nu projektera för ett avsaltningsverk som beräknas vara på plats någon gång mellan 2035 och 2040, berättar kommunens VA-hamnchef Ola Gren för TT.
Lysekil ska i sin tur i år ta fram underlag för beslut om att satsa på avsaltat havsvatten. Huvudskälet här är inte bara lågt grundvatten, utan även att en lång vattenledning behöver förbättras, berättar Sten Kristersson, affärsstrateg på det kommunala vattenbolaget Leva i Lysekil.
— Att avsalta Västkusten kan dock bli ett större projekt med andra förutsättningar än på Öland och Gotland eftersom vattnet här är saltare, säger han.
Billigare rena avloppsvatten
Men Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds universitet, tror inte på avsaltat havsvatten som framtidslösning för dricksvattenförsörjningen. I stället förespråkar han recirkulation – att rena och återanvända avloppsvatten som dricksvatten, utan att det däremellan släppts ut i miljön. Metoden används i bland annat Singapore och Namibia, men bara i en kommun i Sverige.
Även i detta fall är Öland pionjär: Mörbylånga har ett vattenverk som gör dricksvatten av industrivatten som kycklingslakteriet Guldfågeln använt sig av.
Avloppsvatten har lägre salthalt, så det tryck som krävs för att rena det kräver mindre energi och driftskostnad än omvänd osmos, menar Kenneth M Persson.
— Det blir lika rent som avsaltat havsvatten. Motståndet är snarare emotionellt, säger han.
