Det råder risk för vattenbrist i totalt tretton av landets län, från Uppsala till Västra Götaland, Jönköping och Skåne i söder.
— Växt- och djurliv kan påverkas av låga nivåer i vattendrag. När det gäller låga grundvattennivåer kan det leda till minskad uttagskapacitet och lägre vattenkvalitet, säger Anna Ebbersten, hydrolog på SMHI.
Kommuner kan utfärda restriktioner och uppmana till åtgärder för att spara på vattnet. Därför bör man hålla koll på kommunens och även länsstyrelsens hemsida.
— Värst är Gotland just nu, de har flaggat för att de har en akutsituation, säger Anna Ebbersten hydrolog på SMHI.
Bevattningsförbud
På hela Gotland råder bevattningsförbud sedan den 15 april för alla anslutna till regionens vattenledningsnät, men alla uppmanas att spara.
Det innebär att dricksvatten inte får användas till annat än personlig hygien, mat, dryck, tvätt och disk. Det är till exempel inte tillåtet att vattna gräsmattor med vattenslang, eller att tvätta bilen med högtryckstvätt.
Som privatperson finns det flera sätt att spara på vattnet. Det kan vara bra att minska sin vattenanvändning på morgonen och kvällen. Då brukar förbrukningen vara som störst, och innebär en större ansträngning för systemet, menar Sofia Ljungman som är beredskapshandläggare på Livsmedelsverket.
— Om du ska duscha, duscha en kort stund. Ett tips kan vara att ställa en hink i duschen, då samlar du upp vattnet och kan använda det till att spola i toaletten. Det går åt väldigt mycket vatten till toalettspolning, säger Ljungman.
Vara medveten
Det är viktigt att vara medveten om hur mycket vatten man faktiskt förbrukar och se över sina vanor. Många kommuner och län har också gått ut med tips under våren och sommaren, menar Ljungman.
— Till exempel att bara tvätta de kläder du tänker använda. Kan man välja att inte tvätta under ett par dagar och använda de kläder man har – det är också ett vattenbesparingstips.