Nyheter24
Annons

Nya lagen dras tillbaka: Det får du göra 1 oktober – igen

Publicerad: 17 juli 2025, kl. 21:30
En återvinningsstation och strumpor som hänger på klädstreck.
Det blev ett rejält bakslag för den lag som trädde i kraft vid årsskiftet. Foto: Magnus Lejhall/TT & Helena Landstedt/TT.

Den lag om sopsortering som trädde i kraft vid årsskiftet dras nu tillbaka. Anledningen? Massiv kritik från kommuner och insamlingsorganisationer.

Ämnen:

Lag, Sopor

Från och med den 1 januari 2025 trädde en ny lag om sopsortering i kraft. Det har sedan dess varit lagkrav på att allt textilavfall ska samlas in separat från övriga sopor.

Bakgrunden till lagen är den höga konsumtionen av kläder i Sverige, något som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) menar är helt ohållbart.

Bakslag för lag om sopsortering 

Den nya lagen var däremot allt annat än lyckad. 

Annons

Gång på gång har det rapporteras om överfulla insamlingar och containrar land och rike runt. Kommunerna, som i samband med lagen också blev ansvariga för textilinsamlingen, fick snabbt fullt upp. 

Insamlingsorganisationen Humana har sagt upp sina avtal med ett 20-tal kommuner efter att en stor del av kläderna som samlats in varit osäljbart.

— Våra lager är knökfulla. Det finns ingen marknad för det här längre, för den är översvämmad. Hela Europa är översvämmat, sa driftchef Ulrika Drevhage, i en intervju med TT.

Även flera Statsmissioner vittnar om att få in trasiga strumpor och textiler trots att de efterfrågar kläder som går att sälja vidare. 

Annons

Lagen dras tillbaka – det gäller 1 oktober

Nu drar regeringen tillbaka lagen. 

Från och med den 1 oktober 2025 ska textilier som man kunna slänga sådant som håliga strumpor, fläckiga textilier och utslitna kläder direkt i soppåsen. Textiler som är hela och användbara ska samlas in separat i olika textilinsamlingar.

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppgift att reda ut hur man ska kunna återvinna annat än förpackningar vid återvinningen. 

På detta sätt ska Sverige bättre kunna leva upp till EU:s mål om avfallshantering. I dag missar Sverige det målet med 15 procent, konstaterar Pourmokhtari i en intervju med TT.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons