Nyheter24
Annons

Fler patienter söker vård för värmeböljan i norr

Publicerad: 24 juli 2025, kl. 06:32
Värmeböljan håller i sig på Småskär i Luleå skärgård. Foto: Pär Bäckström/TT

Uppmaningen: Titta till dina äldre anhöriga i värmeböljan. Sjukvården ser hur patienter påverkas av den ihållande värmen i norr. Grundsjukdomar försämras, säger Mattias Josefsson vid Sunderby sjukhus i Luleå kommun.

Ämne:

Sverige

Med temperaturer som nått över 30 grader den senaste tiden i norra Sverige har SMHI:s vädervarningar varit täta. Och värmen märks inom sjukvården och omsorgen.

Mattias Josefsson, verksamhetschef för Sunderby sjukhus akutsjukvård, ser hur patienterna blir påverkade. Främst handlar det om äldre och multisjuka personer. Men trycket har den senaste tiden inte varit högre än vanligt.

— Deras grundsjukdomar försämras och det kanske blir svårare med vätskebalans, och att få i sig rätt mängd vätska kopplat till de sjukdomar man har sedan tidigare, säger han.

Vid akutmottagningen på Sundsvalls sjukhus syns en viss ökning av patienter som påverkas av värmen, där de flesta är äldre med bakomliggande sjukdomar, skriver Region Västernorrland till TT.

Region Västerbotten uppger också för TT att de har den typen av sökande, men söktrycket är inte högre. AC har satts in i varma lokaler och patienter samt personal har vätskeersättning, vatten och isglass att tillgå.

Annons

Patienter får råd

Akutmottagningen vid Sunderby sjukhus har relativt nya lokaler som klarar värmen bra, enligt Mattias Josefsson. Men på andra ställen i Region Norrbotten påverkas patienter, medarbetare och värmekänslig medicinteknik av varma lokaler. Det tacklas med fläktar, vädring och mobil luftkonditionering.

Patienterna får råd om hur de ska få rätt vätskeintag. De får även råd om hur de kan få ner temperaturen hemma genom sådant som vädring.

Mattias Josefsson, verksamhetschef för akutsjukvården vid Sunderby sjukhus i Norrbotten. Pressbild.
Mattias Josefsson, verksamhetschef för akutsjukvården vid Sunderby sjukhus i Norrbotten. Pressbild.

— Vi ser en del fallolyckor, som kan bero på uttorkning och att man blir lite mer yr. Men med de patienterna vet vi inte heller alltid om det beror på uttorkning och är värmerelaterat, säger Mattias Josefsson.

Annons

Glass och vätskeersättning

Inom äldreomsorgen ändras rutinerna vid värmeböljor, berättar Sonny Bergmark, verksamhetschef för vård och omsorg i Skellefteå kommun. Bland annat tas fler pauser och mer ansträngande uppgifter, så som viss städning, skjuts fram.

— Det är tufft och ansträngande för både personal och brukare. Nu har vi gudskelov rätt så kalla nätter så det går att kyla ut. Äldreboenden är ju sedan generellt utrustade med kylfläkt, säger han.

Sonny Bergmark, verksamhetschef för vård och omsorg i Skellefteå kommun.
Sonny Bergmark, verksamhetschef för vård och omsorg i Skellefteå kommun.

Det är viktigt att alla får i sig vätska och brukare får hjälp att hålla sig svala med fuktiga handdukar, glass och vätskeersättning. Även personer med hemtjänst får samma hjälp. Men Sonny Bergmark uppmanar också att titta till sina äldre anhöriga.

— Se till att man har fläkt hemma, att det finns fungerande gardiner så man kan dra för, och sådant. Sådant måste man ju ombesörja själv.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons