Nyheter24
Annons

Psykotisk man fick behålla vapen – hotade polis

Publicerad: 24 juli 2025, kl. 07:22
Uppdaterad: 24 juli 2025, kl. 13:48
En psykiskt sjuk man som haft upprepad kontakt med psykiatrin fick behålla sina jaktvapen, vilket senare ledde till skottlossning. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon/TT

En psykiskt sjuk man som haft upprepad kontakt med psykiatrin fick behålla sina jaktvapen. Det ledde senare till skottlossning och att polisen övervägde att skjuta mannen. Polismyndigheten är kritisk till läkare som inte anmäler olämpliga vapeninnehavare.

Ämne:

Polisen

Mannens vapen togs först i beslag i Härnösand i april i år, rapporterar P4 Västernorrland. Han hade då avlossat ett vapen flera gånger i sitt hem och skjutit sig själv i benet. Samtidigt hotade han om att ta sitt liv och att skjuta tre poliser. Två andra personer befann sig i bostaden under ingripandet av polisens insatsstyrka.

Polisen övervägde att skjuta för att döda men kunde avväpna mannen med hjälp av distraktionsgranater.

"Säkert kunnat göra mer"

Månader innan hade mannen flera gånger besökt en psykiatrisk akutmottagning med bland annat självmordstankar och fått antipsykotiska läkemedel utskrivna. Enligt både vapenlagen och regionens rutiner ska det leda till en anmälan om olämplighet att inneha vapen – vilket inte skedde.

— Alltid när vi gör sådana här granskningar i ett efterförlopp så ser man att vi hade kunnat följa upp tätare, eller i det här fallet möjligen kunnat skicka anmälan för vapen – vi hade säkert kunnat göra mer, säger Zeb Freij, tillförordnad chefsöverläkare inom psykiatrin vid Sundsvalls sjukhus, till radiokanalen.

Annons

Enligt Mathias Rutegård, vid polisens nationella mediecenter, är det ”inte helt ovanligt” att polisen uppmärksammar att läkare inte har anmält patienter som är olämpliga vapeninnehavare.

— Det är inte många ärenden som vi ser där en person har helt gått under radarn där ingen har anmält, och det blir den här typen av stora konsekvenser. Men varje enskilt ärende där det händer är ju allvarligt, och där man i efterhand ser att det kunde ha undvikits om Polismyndigheten hade fått kännedom om det, säger han till TT.

Andra kan varsla

Han lyfter att även allmänheten, som anhöriga och grannar, kan kontakta polisen om de befarar att någon är olämplig.

— Det sker ofta, framför allt när en vapeninnehavare nått en ålder där man kanske blivit dement.

Mats Gidlund, tillförordnad områdesdirektör för psykiatri och habilitering vid Region Västernorrland, uppger för TT att det generellt görs bedömningar om lämpligheten vid patientbesök inom psykiatrin. Det kräver ”god kunskap” om patienten och personens psykiatriska tillstånd, och kan kräva flera besök.

”Patienter kan också försämras i sitt mående mellan besöken inom psykiatriska akut- och öppenvård, vilket försvårar bedömningarna”, säger han i en skriftlig kommentar.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons