Sedan länge har det spekulerats om hur dinosaurierna lät när de levde. I filmer låter de oftast som morrande och rytande däggdjur, men ingen har vetat om detta stämmer med verkligheten.
Å andra sidan är dinosaurierna nära släkt med fåglarna – som i realiteten kan sägas vara levande dinosaurier. Vissa forskare har därför antagit att många av dem kanske lät som strutsar eller kanske till och med som änder eller hönsfåglar.
Bevarat röstorgan
Den nyupptäckta dinosaurien, som döpts till Pulaosaurus qinglong, beskrivs i den vetenskapliga tidskriften PeerJ. Den levde för 163 miljoner år sedan, under juraperioden, i det som i dag är nordöstra Kina. Skelettet är extremt välbevarat och näst intill komplett. Arten var ganska liten, inte större än en medelstor hund, och tanduppsättningen visar att den var växtätare.
Det mest anmärkningsvärda är det bevarade struphuvudet. Vid endast ett tillfälle tidigare har man hittat ett sådant hos en dinosaurie, pansardinosaurien Pinacosaurus grangeri. Även det fyndet är från Kina, men är av betydligt yngre datum. Struphuvuden är ofta uppbyggda av brosk som sällan bevaras som fossil. Fåglarnas röstorgan är delvis uppbyggt av äkta ben men benen är små och ömtåliga.
Lät som en fågel
Struphuvudet hos Pulaosaurus liknar fåglarnas även om det inte var lika fint konstruerat. Det var större men tillräckligt rörligt för att kunna producera fågelliknande läten. Kanske den pep som en sparv eller kacklade som en höna.
Pulaosaurus och Pinacosaurus tillhörde två separata familjer och ingen av dem är på samma gren som gav upphov till de moderna fåglarna. Forskarna tror därför att fågelliknande läten utvecklades redan hos de allra tidigaste dinosaurierna, för över 230 miljoner år sedan. Förmågan ärvdes sedan av alla dinosaurier.
Innebär det att Tyrannosaurus rex lät som en anka? Nja, troligen hade den en mer imponerande och skräckinjagande röstrepertoar.