Nyheter24
Annons

Solkurvor – ett nordiskt problem

Publicerad: 25 juli 2025, kl. 12:34
Vid höga temperaturer kan rälsen böja sig och en så kallad solkurva uppstår. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Solkurvor – ordet har dominerat i den senaste tidens tågkaos. Just Sverige och Norden är särskilt utsatta för solkurvor. Men problemet är inte alls är lika stort i södra Europa – trots att det är varmare.

Ämne:

Sverige

Mitt i förra veckans värmebölja blev ett hundratal tågresenärer strandade i Gällivare i 22 timmar. Anledningen var solkurvor som observerats längre fram på spåren. Tågtrafiken fick stoppas helt mellan Kiruna och Luleå till dess att felet var åtgärdat.

Under perioden den 1 maj till den 22 juli har 25 solkurvor uppstått som lett till förseningar, enligt Trafikverket.

Solkurvor innebär en utsträckning av järnvägsrälsen när metallen utvidgar sig på grund av värmen. Den ena rälsen böjer sig – lite som spagetti. Det är ett allvarligt fel som i värsta fall kan leda till urspårning.

— Det är svårt att helt förebygga, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

40 minus

Annons

I Sverige måste rälsen anpassas för att både klara 40 minusgrader och 55 plusgrader, som det kan bli i gassande sol.

— Det är därför det inte är lika vanligt med solkurvor i södra Europa. Det blir inte lika kallt som i Sverige och det är lite mer jämnare temperatur än vad vi har på den här sidan jordklotet.

Att det varit så varmt så länge i Norrbotten hör inte till vanligheterna, betonar Danielsson. Där är spåren snarare byggda för att tåla kallare temperaturer.

2018 var ett år med extrem värme och torka. Året sticker ut i statistiken, med 198 konstaterade solkurvor. Både 2023 och 2024 var motsvarande siffra 30 solkurvor. I en rapport från 2024 konstaterar Trafikverket att även om medeltemperaturen varit högre åren efter 2018 har man inte sett en ökning av antalet solkurvor – vilket tyder på att det förebyggande arbetet ”varit framgångsrikt”.

Äldre järnväg

Annons

Hur sårbara är järnvägarna för solkurvor i dag?

— Det är olika på olika platser hur känsligt det är. Vi har en hel del järnväg som är äldre och inte upprustad på länge. Nu pågår det större upprustning på många håll, så det är ett pågående arbete. Men det tar lite tid.

Samtidigt kör även tågen i reducerad hastighet vissa dagar och vissa sträckor på sommaren, för att minska trycket på rälsen. Men Felicia Danielsson tycker inte att man ska vänja sig vid att tågen går i lägre hastighet eller att det blir stopp under sommaren.

Med klimatförändringarna kommer mer extremväder som till exempel värmeböljor. Vilken hänsyn tas till det?

— Klimatanpassning är något vi arbetar med, både på väg och järnväg.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons