Rötmånad är ett begrepp med historiska rötter. Den nämns i bondepraktikan och infaller i slutet av fruntimmersveckan, runt den 22–23 juli, och pågår i en månad framåt.
Men egentligen kan den sträcka sig långt utanför det spannet.
— Det som förknippas med rötmånaden är varma dagar och mer fukt i luften, och det kan ju vara lite när som helst, säger Monica Ricao Canelhas.
I värmen och fukten växer mögel och bakterier snabbare – och risken att bli magsjuk av livsmedel ökar.
— Hur man drabbas beror på individuella förutsättningar, men är man skör eller yngre kan man drabbas värre – barn kan drabbas hårt.
Temperaturen viktig
För att undvika att maten bli dålig är viktigt att hålla koll på temperaturen.
— Kall mat ska förvaras i kylskåpstemperatur på fyra grader. Och varm mat ska hållas på över 60 grader när den tillagats.
Även färden från matbutiken till kylskåpet spelar roll, enligt Ricao Canelhas.
— Man kan till exempel ha med sig en kylväska med kylklampar att lägga ned varorna i. Det kan man också ha när man ska ta med mat på utflykt.
Att hålla god hygien vid matlagning är också avgörande för att undvika sjukdom under rötmånaden.
— Man ska tvätta händerna noga både innan och efter att man lagar mat, särskilt när man hanterat rått kött. Även skärbrädan och arbetsytan ska rengöras för att minska risken att kontaminera andra livsmedel säger Ricao Canelhas och fortsätter:
— Det gäller även de som är ute och grillar, det man gör inomhus måste man också göra utomhus.
Kycklingbakterie ökar
Särskilt viktig är hygienen för att undvika tarmbakterien campylobacter. I mitten av juli rapporterades över 150 fall på en vecka, till skillnad från 70 fall i veckan tidigare i sommar, enligt Folkhälsomyndigheten.
— Vi har sett att fallen ökar och det är framför allt i rå kyckling som den förekommer. Så det är bra om maten är ordentligt genomstekt, bakterien dör vid en temperatur på 70 grader i några minuter, säger Monica Ricao Canelhas.