Nyheter24
Annons

Spridda skurar för trädgårdens ärkefiende

Publicerad: 26 juli 2025, kl. 21:16
Mördarsnigeln är en invasiv art som spridit sig i stora delar av Sverige. Den är känd för att snabbt föröka sig och orsaka stor skada i trädgårdar eftersom den äter upp blommor, grönsaker och andra växter. Foto: Anders Wiklund/TT

Förra året var ett rekordår för mördarsnigeln i Sverige. Riktigt så illa blir det inte i år, tror Ted von Proschwitz på Göteborgs naturhistoriska museum. Det är en väldigt blandad bild i år, säger han.

Ämne:

Sverige

Mördarsniglarnas framfart är spretig hittills i år. Ur snigelns perspektiv började säsongen dåligt med en torr maj månad. Sedan dess har det kommit en del regn, vilket är mer gynnsamt.

— Jag har pratat med folk på olika håll i Sverige. En del säger att det är en väldig skillnad mot förra året, att man har nästan inga sniglar, säger Ted von Proschwitz, biolog vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Andra uppger att de har väldigt mycket mördarsniglar i år. Där det regnat mycket är de som mest aktiva. Mälardalen är ett exempel där det tycks vara en hel del mördarsniglar, berättar von Proschwitz.

Värme och sol kan ställa till det för de slemmiga djuren. Men om det är varmt och fuktigt samtidigt trivs de extra bra. I norra Sverige har det därför varit få mördarsniglar, medan det varit mer blandat i södra Sverige. Det lär inte blir något nytt rekordår likt i fjol.

— Jag tror inte att det blir något riktigt svårt snigelår, om vi inte skulle få väldigt intensiva regn.

Fakta: Så bekämpar du mördarsniglarna

Bäst är att bekämpa mördarsniglarna på våren innan de lägger ägg. Men det lönar sig att bekämpa även nu.

Sniglarna dödas enklast genom att man skär eller klipper av huvudet, cirka en halv centimeter in från framändan. Det kan göras med en trädgårdssax eller spade med skarpt blad.

En annan metod som innebär en omedelbar död är att samla sniglarna i ett kärl och hälla kokande vatten över.

Lättast är att gräva ned de döda sniglarna. Det går även att lägga dem i en påse i soptunnan, men fram tills dess ska de helst förvaras i frys. Det går även att kompostera sniglarna eller låta dem ligga kvar på gräsmattan.

Sniglarna är nattaktiva. Därför är det bra att samla in dem sent på kvällen eller tidigt på morgonen.

Gillra fällor för sniglarna med exempelvis brädor och plastsäckar, där de gömmer sig på dagarna. Lägg ut beten som lockar. Det kan vara rutten frukt, blötlagda katt- eller hundpellets eller döda sniglar.

Källa: Göteborgs naturhistoriska riksmuseum

Kommentarer

Annons
Annons
Annons