Tidigare levererade den ideella organisationen Operation Change en ”big bag” med gamla fisknät från Sverige som gjordes om till kamouflagenät i Ukraina. Men för ett år sedan hände något.
— Vi kom dit med 16 kubik fisknät från Brantevik. Redan efter några dagar frågade de efter fler. Då förstod vi att man använder dem på ett annat sätt, säger Ludvig Ramestam, en av organisationens grundare.
Fisknäten visade sig vara ett bra skydd mot ryska drönare.
I förra veckan fylldes en lastbil med förbjudna gamla torskfisknät, som fiskare på Österlen hade samlat ihop. Det blev 120 000 kvadratmeter nät.
Operation Change bildades i samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. I dag består de av 130 volontärer som är aktiva i Ukraina och Sverige.

300 ton
Tillsammans med partner i Sverige och Danmark har man skickat strax över 300 ton fisknät. En annan stor del är sjukvårdsutrustning. Men behoven skiftar. Nu råder värmebölja i Ukraina, och det är ganska torrt. Då anlägger Ryssland bränder i skogarna där ukrainarna försvarar sig, berättar Ramestam.
— Vi skickar ut en hel del svenska brandsläckare till frontnära områden för att stoppa skogsbränderna.

Användningen av drönare har ritat om kartan för krig, frontlinjen och hur kritisk infrastruktur skyddas.
— Allt som är inom räckhåll för de så kallade FPV-drönarna, där gör fisknäten skillnad.
Till exempel spänner man upp nät med hjälp av stolpar över vägar, så att det blir som en tunnel till den aktuella orten.
— Under brinnande krig kan man ändå komma in och ut därifrån med förnödenheter och evakuera människor på ett lite säkrare sätt än om man inte hade haft fisknäten.

Själv på plats
Näten används även över skyttegravar eller fordon. Då sätts det upp så det blir ett avstånd till fordonet. Om en drönare sprängs i nätet sker det inte direkt på bilen.
— Då räddar du ju potentiellt livet på dem som sitter i bilen.
Ramestam själv är i Ukraina varannan månad. Situationen har förvärrats, menar han. För ungefär två år sedan hade de rekorddygn med ”70-80 drönare och missiler” från Ryssland. Nu i juli har de haft tre dygn med över 500.
— Man ökar bara terrorgraden. Det är fler civila som drabbas, säger han.
